Sovák si otřesný zážitek musel nechat celý život pro sebe a velmi trpěl. Kdyby se totiž vyzpovídal jedinému kamarádovi, za ta léta by to určitě někde prosáklo. „Jirka byl kamarád, jezdili jsme s ním i s jeho milou ženou Andulkou společně i do lázní. Měli jsme k sobě hodně blízko. Ale nikdy jsem o této kauze neslyšel,“ řekl Blesku muzikant Karel Vágner (81).

Jak Blesk informoval v pondělí na základě nově objevených dokumentů z Archivu bezpečnostních složek, Sovák byl vyšetřován v souvislosti s dopravní nehodou, k níž došlo 4. ledna 1971 v Mníšku pod Brdy, tedy v kraji, kde točil později Chalupáře. Podle vyšetřovatele tam měl srazit svým vozem zn. Saab chodce a z místa nehody ujet, aniž by mu poskytl pomoc. Jak vyplývá z dochované zprávy, prokurátorka sice ještě téhož roku zastavila trestní stíhání pro skutek ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci, avšak zároveň proti obviněnému herci vznesla obžalobu pro skutek opilství.

Podle soudního znalce měl mít totiž Sovák v době jízdy z Příbrami kolem jednoho promile alkoholu v krvi, protože měl vypít nejméně 2 dl koňaku, dvě dvanáctky a 4 dl bílého vína.

Kvartální alkoholik

To naopak hercovy kamarády zase tolik nepřekvapuje... „O tomhle incidentu v Mníšku jsem sice nikdy neslyšela, nicméně mě neudivuje, že sedl napitý za volant,“ svěřila Blesku Áňa Štaidlová (76).

„Podle mého pozorování to byl kvartální alkoholik. Když už začal pít, tak pil. Jednou jsme v Jevanech pořádali večírek a on, už zpitý, hodil těžký příborní nůž na Miloslava Šimka, protože se mu nelíbilo, jak se koukal. Stačilo málo a trefil se mu do obličeje!“ prozradila exmanželka Ladislava Štaidla (†75).

„Znala jsem to od Láďova bratra Jirky, ten na alkohol za volantem také dojel,“ dodala Áňa Štaidlová. Talentovaný textař Jiří Štaidl (†30) v roce 1973 sedl opilý za volant, u Říčan havaroval a byl na místě mrtev.

Jen nepřímé důkazy

Podle výpovědi svědků měl Sovák v kritický den v Příbrami popíjet u primáře MUDr. Trefného a později v prodejně Pramen URAN na náměstí, a to i přesto, že ho čekala cesta vozem do Prahy. V Dobříši u pumpy se prý po 19. hodině ptal čerpadláře, kde se nachází, ač prý trasu dobře znal.

Policie nakonec věděla, že Sovák před jízdou pil, že jel inkriminovanou trasou, dokonce měl i lehce poškozené auto, věděla rovněž, že pana Vojtěcha S. zabilo auto odpovídající barvou i typem hercově saabu, avšak přímé důkazy proti němu nesehnali. Proto byl nakonec souzen pouze za opilství.

Filmové partnerky: Pil rád

Dáda Patrasová (67):

„Nevím, jestli řídil s alkoholem v krvi, ale vím, že pil a rád. A někdy až přespříliš. Jednou, to jsem chodila s Jirkou Štaidlem, byl u Štaidlů v Jevanech mejdánek. Sovča tam byl s manželkou Andulkou, ta ho ale neuhlídala a on zničil mamince Štaidlový nádherný modrý koberec na schodech. Celý ho pomočil!“

Jaroslava Obermaierová (77):

„Jsem v šoku, opravdu hodně mě to překvapilo. Proč tedy Jirka Sovák zazlíval synovi (Jiřímu Schmitzerovi – pozn. red.), že za volantem zavinil smrt, když vlastně udělal něco podobného?! Nemůžu tomu vůbec uvěřit...“

Video
Video se připravuje ...

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
35 fotografií