K prvnímu smrťáku došlo v roce 1976, když se svým otcem Jiřím Sovákem (†79) točil film Marečku, podejte mi pero. Tehdy Schmitzer v noci opustil divadelní klub v Ústí nad Labem, sedl za volant a způsobil dopravní nehodu, při které zemřel chodec.

Nebyla to sice jeho vina, ale protože měl v krvi alkohol, byl odsouzen ke třem rokům vězení za usmrcení z nedbalosti. Za dobré chování ale z vinařické káznice vyšel po roce a půl.

Oklepal se

Poté, co vyšel z basy, byl jeho první rolí slavný správce pivovaru Francin v Menzelově filmové adaptaci Hrabalových Postřižin. Film měl úspěch a Schmitzer se z tragédie zřejmě rychle oklepal. V roce 1980 totiž podle slov svědkyně řídil pod vlivem alkoholu znovu!

Tehdy měl (a má dodnes) v Peceradech na Benešovsku po otci Sovákovi chatu u rybníka. Chodil rád do místní hospody a jednou se rozhodl, že jedna zábava nestačí a on se vydá za radovánkami ještě dál. Znamenalo to ale usednout za volant.

Na 4 roky

„Do auta nasedl ještě jeho kamarád a já s manželem. V Horních Jirčanech jsme bourali a já přišla o manžela,“ říká ještě dnes roztřeseným hlasem svědkyně autonehody Radana J. (64), jejíž manžel Jaromír M. (†23) okamžitě podlehl těžkému zranění. V této kauze byl Schmitzer odsouzen dokonce ke 4 letům vězení, z nichž si opět díky dobrému chování odseděl jen 2,5 roku, o čemž dodnes nikdo neměl tušení. Faktem je, že v letech 1980 až 1983 má ve filmografii znovu »díru«...

Táta Sovák také řídil opilý

Schmitzer měl zřejmě špatný vzor ve svém otci, který rovněž usedal za volant pod vlivem alkoholu. Jak už Blesk informoval, Schmitzerův otec Jiří Sovák čelil obvinění, že v lednu 1971 způsobil v Mníšku pod Brdy nehodu, po které také zemřel chodec. Jak vyplynulo z Archivu bezpečnostních složek, nakonec pykal jen za opilství, protože policie neměla přímý důkaz (jen řadu podpůrných), že ho zabil právě on. „V Příbrami u primáře MUDr. Trefného a později v prodejně Pramen URAN vypil 0,2 dl francouzského koňaku, dvě 12stupňová piva a 4 dl bílého vína, ač věděl, že bude řídit svoje osobní auto tovární značky Saab při zpáteční jízdě z Příbrami do Prahy,“ vypověděli svědci. Podle znaleckého posudku měl mít Sovák v kritické době od 0,86 do 1,78 promile alkoholu v krvi.

»Ožralej jak dobytek...«

Ve světle nových informací se může jevit jasnější, proč se táta Sovák rozešel se synem Schmitzerem ve zlém, a dokonce ho vydědil. „Šlo o lidské, hluboce lidské odcizení. Jistěže spolu mluvili. Jenomže syn udělal několik věcí, které se Sováka tolik dotkly, že s ním přestal úplně komunikovat...“ svěřila v rozhovoru pro Magazín Dnes devět let po manželově smrti vdova Anna Sováková (†82). „Že jsi porazil člověka, to se bohužel stává, ale žes byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí!“ vyčetl památně Sovák synovi už po první nehodě.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
30 fotografií