Tomu nerozumí opravdu nikdo. „Jsem v šoku! Proč Jirka Sovák zazlíval synovi Schmitzerovi, že za volantem zavinil smrt, když vlastně udělal něco podobného? Nemůžu tomu vůbec uvěřit,“ kroutila nevěřícně hlavou Jaroslava Obermaierová (77) poté, co se z pondělního Blesku – jako všichni ostatní – dozvěděla o dokonale utajeném policejním obvinění Sováka z roku 1971.

Materiály o podezření z účasti ikony českého filmu Jiřího Sováka na tragické nehodě vozu Saab s chodcem Vojtěchem S. v Mníšku pod Brdy ležely až dosud bez povšimnutí v Archivu bezpečnostních složek.

Sovákovu kauzu se dařilo tajit 52 let. To o Schmitzerově smrťáku, který se stal v roce 1976, věděl hned každý a cvrlikali si o něm i vrabci na střeše. Herec byl v té době členem Činoherního studia v Ústí nad Labem.

A jak sám přiznal, měl sklony k nadměrnému pití alkoholu. Aby se »neuchlastal«, chodil pravidelně boxovat. Jednoho dne mu ale box nepomohl. Sedl v noci za volant a při cestě z divadelního baru způsobil dopravní nehodu, při níž zemřel muž.

Tehdy to prý byla vina chodce, nicméně policie našla v řidičově krvi alkohol, takže šel Schmitzer sedět. Původně tříletý trest mu byl snížen pro dobré chování, ve věznici ve Vinařicích u Kladna si tak pobyl jen rok a půl.

Vdova Sováková: Udělal několik věcí

Schmitzer, jenž je Sovákův syn z prvního manželství a jeho maminka se jmenovala Blanka, údajně vyčítal tátovi, že mu nepodal pomocnou ruku.

Jeho nevlastní matka Anna Sováková (†82) to ale viděla jinak. „Sovák mu naopak velice pomohl! Třeba tím, že nešel k soudu, což mu syn vytýkal, a nepochopil, že když půjde pan Sovák k soudu, který bude soudit pana Schmitzera, tak to bude vypadat jako pokus o ovlivňování soudu,“ řekla v rozhovoru pro Magazín Dnes až devět let po manželově smrti.

A zdálo se, že jejich doživotní rozkol chápe. „Šlo o lidské, hluboce lidské odcizení. Jistěže spolu mluvili. Jenomže syn udělal několik věcí, které se Sováka natolik dotkly, že s ním postupně přestal komunikovat...“ vysvětlovala Andulka s tím, že Sovák poté za svého druhého syna považoval muzikanta Karla Vágnera (81). „Ten má vlastnosti, které si přál mít u svého syna: cílevědomý, ctižádostivý, aniž by omezoval svobodu druhých. A ctil své rodiče,“ řekla ještě vdova.

Proč ho táta vydědil?

K tragické nehodě došlo v době, kdy Schmitzer natáčel po boku svého otce Sováka film Marečku, podejte mi pero!. Syn s otcem tedy měli k sobě zrovna v tu dobu blíž než kdykoli jindy, přesto měl Sovák syna tehdy vydědit s drsným odsudkem: „Že jsi porazil člověka, to se bohužel může stát, ale žes byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí!“ řekl prý tehdy Sovák synovi a od té chvíle spolu až do Sovákovy smrti v roce 2000 nepromluvili!

Ve světle nových zjištění o jeho vlastním obvinění (nakonec pykal pouze za opilství, protože policie neměla přímý důkaz, že chodce zabil právě on, jen řadu podpůrných) a ještě dalších případech jízdy pod vlivem se to jeví ještě podivnější než dosud. Anebo naopak logičtější?!

Video
Video se připravuje ...

František Filip o Sovákovi a Kemrovi v Chalupářích: Proč jeden druhého nechtěl? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
37 fotografií