Říkalo se o něm, že se zapletl do kšeftů s řidičskými průkazy nebo výjezdními doložkami, ve skutečnosti ale podle nového zjištění deníku Aha! zaplatil za svou pozdní lásku!

Zamilovaný švagr

Jeho manželkou byla rozhlasová externí hlasatelka sportovního zpravodajství Věra Nová (†82), sestra televizní hlasatelky Kamily Moučkové (†92). Někteří lidé měli za to, že právě na to doplatil. Kamila byla ikonou, která se postavila proti okupaci Československa v roce 1968 a sama musela obrazovku opustit. Zdálo se, že její švagr na to dojel taky… Ale ani to nebyla pravda!

„Leoš se zamiloval do jedné paní z Domažlic,“ osvětlil až nyní Aha! bývalý šéf tiskového oddělení ministerstva vnitra Adolf Gruber (93). „Rozvedl se s Věrou a odstěhoval se na Chodsko, kde měla ta paní krásný dům,“ dodal.

Beze stopy

To se ale straně a vládě nelíbilo! Leoš Jirsák dostal za svou zradu právoplatné manželky výpověď z televize. Den ze dne tak zmizel beze stopy. Populární major zemřel v zapomnění v roce 1999. Zůstal po něm alespoň seriál Malý pitaval z velkého města (jako autor námětu je podepsán pod prvními devíti scénáři), který nyní mohou diváci vidět každé pondělí a středu po 21. hodině na ČT1. K tomu se dostal přes manželku, která kontaktovala manželku režiséra Jiřího Dietla (†56) Magdalenu (78). Ti dva se sešli – a Pitaval byl na světě…

Hrál sám sebe

Leoš Jirsák se proslavil v 70. letech díky zpravodajské relaci Federální kriminální ústředna pátrá, radí a informuje. Každý týden vybral něco z policejní svodky a prostřednictvím televizních obrazovek sdělil národu, že potřebují pomoci při pátrání po podezřelých, poté poděkoval za spolupráci s dopadením některých z pachatelů z minulého dílu. Sám sebe si zahrál např. ve filmech Motiv pro vraždu (1974), Parta hic (1976) či Smrt stopařek (1979). Je také autorem knihy S kamerou za zločinem.

Vlivný tchán

Otec Kamily a Věry byl význačný a kovaný komunista Vilém Nový (†82). Český a československý politik za Komunistickou stranu Československa, poslanec Ústavodárného Národního shromáždění, Národního shromáždění ČSR, Národního shromáždění ČSSR a Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Že by měl prsty v odklizení nehodného zeťáka?!

Video
Video se připravuje ...

Malý pitaval z velkého města. Jak se řešily kriminalistické případy v Československu a proč herci nesměli mít vousy? Videohub

Fotogalerie
12 fotografií