Bylo to jednak kvůli komunistické minulosti, a také kvůli otci Moučkové, prominentnímu totalitnímu politikovi Vilémovi Novému (†82). Šulcová byla jednou z těch, kdo své pochyby dal najevo veřejně. Třeba v knize 1968 očima 50, kde vysvětlovala, proč tehdy s manželem Oldřichem Víznerem (76) nepodepsali Chartu 77.

Jedním hlediskem byl strach o existenci. „Kdybychom byli sami, bylo by to jednoduché, ale měli jsme dvě děti. A podívejte, jak dopadla Marta Kubišová...“ vzpomínala Šulcová na nelehké období.

Ale měli i další důvod, proč mezi chartisty nevstoupit. „Protože tam byli i lidé, kterých jsme si zas tak moc nevážili. Třeba Kamily Moučkové,“ šokovala hvězda filmu S tebou mě baví svět.

„Ona je symbol okupace, a její tatínek byl Vilém Nový. Za něj nemůže, zřekla se ho, ale prostě… dědila po něm. Já kdybych se někoho zřekla, tak už s ním nechci mít nic společného,“ dodala Šulcová.

Sama pak ale, prý ze strachu, podepsala prorežimní Antichartu. „Jdete si pro peníze do divadla, musíte je podepsat, a vedle toho leží Anticharta, kterou musíte podepsat také, jinak vám výplatu nedají. Ale nic neomlouvám, měla jsem vždy věci v hlavě srovnané. Musela jsem zvolit ze dvou zel to menší. Komunisti měli na člověka takové páky,“ vysvětlovala Jana Šulcová.

Hledaly útěchu a co našly?

Osud to zařídil tak, že se Kamila Moučková s Janou Šulcovou sešly, když hledaly spásu u boromejek, ženské církevní katolické kongregace Milosrdných sester.

Kamilu přivedly do Domova svatého Karla Boromejského v Řepích potíže s dýcháním a nesnesitelné bolesti zad, Jana zase skoro nemohla chodit. Obě tak dostaly od osudu příležitost si vše vysvětlit, teď mohou v debatách pokračovat na věčnosti.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání Redakce Blesk

Fotogalerie
88 fotografií