Dlouho se mělo za to, že představitelka prostitutky z Malého pitavalu zemřela na infarkt. Jenže její kolegové po letech přiznali, že pravou příčinou smrti byla choroba, kterou Věra tajila. „Věra byla vážně nemocná, ale vůbec o tom nemluvila,“ řekla deníku Aha! Marta Vančurová (70).

„Pamatuji si, že jsem ji jednou potkala a ona mi řekla – já už nikdy nebudu jako dřív... Až zpětně jsem si uvědomila, že se to týkalo nemoci,“ doplnila herečka, která si sama o pár let později prošla peklem kvůli rakovině prsu. Věra ovšem své trápení přede všemi tajila.

Nemoc ale prý udeřila velmi náhle. „Byla to taková rychlovka. V červnu se s námi rozloučila před divadelními prázdninami, v září přišla v paruce a v prosinci umřela,“ říká zase o Vlčkové Zdeněk Žák (67), jenž s ní hrál v bývalém Realistickém, dnes Švandově divadle.

Nakonec herečka oceněná Cenou Jaroslava Průchy (za výkony v rolích Ďábla v inscenaci Merlin aneb Pustá zem a Iry ve Třech dívkách v modrém) zemřela 21. prosince 1989, jen krátce po dotočení svého posledního filmu Vrať se do hrobu!, v němž ztvárnila postavu ředitelky gymnázia.

Zanechala po sobě dvě děti, které měla s manželem, plicním lékařem Josefem Vocelkou. Také kolegy zpráva o jejím skonu zdrtila. Už jen proto, že Vlčková nikdy nezkazila žádnou legraci. „Za totáče jsme jezdili ve třech lidech na pionýru v noci po Praze. Z klubu jsme byli lehce ovíněni a Věra pak cestovala celou noc tramvají po Praze a ráno šla rovnou na zkoušku,“ zavzpomínal na zesnulou kamarádku Žák. „Vždycky v tramvaji usnula, na konečný ji vzbudili a ona si zase přesedla do jiný a takhle jezdila až do rána,“ dodal se smíchem.

Nejmladší podvodník z Pitavalu právníkem 

V díle Valutová příhoda Vlčková pomáhala odhalit trojlístek tureckých podvodníků. Nejmladšího z nich ztvárnil Marek Pavlovský (50) –- výrazný černovlasý hubený mladík, který si zahrál i v seriálu Cirkus Humberto. Tam se představil coby syn Václava Postráneckého (†75) a Jany Paulové (64), jenž v posledním díle přijde o nohu. Není bez zajímavosti, že se nakonec nestal hercem, ale renomovaným pražským právníkem. Na obrazovce se tak ještě dnes sem tam mihne, jenže už jen coby advokát. 

 

Fotogalerie
28 fotografií