Ilja Prachař, hlava známého hereckého klanu Prachařů, se před televizními kamerami a na prknech, co znamenají svět, objevoval až do roku 1991, než odešel na odpočinek. Ztvárnil celou řadu skvělých rolí, objevil se v seriálech Chalupáři a 30 případů majora Zemana, v komediích Slaměný klobouk a Kam slunbce nechodí, či v krimi snímku Holka na zabití, a patřil mezi vyhledávané umělce.

V posledních letech se ale populárnímu Trautenberkovi z Krkonošských pohádek začalo horšit zdraví. Umělecké činnosti se pak musel definitivně vzdát po mozkové mrtvici a po zjištění pozitivního nádoru na čele. Během vcelku banální operace mu selhaly orgány a on pak na oddělení ARO čtyři dny bojoval o život. Zotavil se však a z „hereckého vejminku“ se věnoval alespoň své velké vášni, dabingu.

Toho, že se vzdal hereckého povolání, nikdy nelitoval. „Byla to hezká léta a nádherná profese, ale bylo toho dost. Divadlo jsem nikdy nežral, všechno má své meze, a každý člověk by měl dělat i něco víc než své řemeslo. Třeba se sebevzdělávat. Konečně jsem přečetl celou knihovnu,“ chlubil se Blesku v roce 2003. „Vím, že mně toho pozemského života už moc nezbývá. Nebudu se tím ale trápit, když to není v mých silách změnit,“ prohlašoval smířlivě.

„Nestýská se mi. Člověk si musí umět říct dost a teď končím. Bylo to dobré jak pro mě, tak pro to divadlo. A myslím, že by mělo takhle umět skončit i pár mých kolegů. Vždyť se na tom jevišti nebo před kamerou doslova mučí. A kdo se na starce má chuť dívat, nota bene, když už jim to nehraje?“ vtipkoval Prachař senior v dobách, kdy si dopřával rekonvalescenci na své milované chaloupce v Doubicích, poblíž Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko.

Video
Video se připravuje ...

7 pádů Honzy Dědka: Prachař a Rybová o tom, jak to chodí u nich doma a jak si herec pojistil posmrtný život FTV Prima

Své poslední dny trávil na interně pražské vinohradské nemocnice. „Poslední slova, která mi Ilja řekl, byla: ‚Jsou tu moc hezký sestřičky, tak jdi domů a neměj o mě strach.‘ A pár hodin nato zemřel,“‎ vzpomínala pak hercova manželka, o 13 let mladší loutkoherečka Jana Prachařová (85). Aby nenastal boj o jeho majetek, vše vyřešil ještě v dobách, kdy na to měl sílu. Chalupu a vlastně veškerý majetek nechal přepsat na své děti, dceru Magdalenu a syna Davida (64), taktéž herce.

Speciální relikvii, která byla posledních třináct let pro Ilju víc než vzácná, ovšem odkázal pouze synu Davidovi, otci herce Jakuba (39) a influencerky Mariany (29) Prachařových. „Je to mosazná úchytka od manželovy toaletky z vinohradského divadla. Vlastnoručně si ji odšrouboval, když divadlo kvůli nemoci po 35 letech opouštěl,“ prozradila tehdy Blesku hercova manželka Jana. Pro Davida je dodnes jistě milou vzpomínkou na otce...

Fotogalerie
34 fotografií