Herečka Gabriela Vránová před pěti lety podlehla dlouhodobé nemoci. Přestože ve filmech, seriálech a na divadelních prknech ztvárnila celou řadu nezapomenutelných postav, například neurotickou učitelku Hajskou ze seriálu My všichni školou povinní, do srdcí diváků se ale zapsala především jako Anička Čiháková z Chalupářů. Právě tahle role zprvu nenápadné, podváděné ženušky, která rozkvete v sebevědomou krásku až během výletu do hlavního města, jí zajistila celoživotní popularitu.

„Když jsem otevřela scénáře, které mi poslali, tak se mi ta Anička od počátku líbila. Vítala jsem změnu, která se s tou postavou stane. Poslušná, pečlivá, sloužící, vařící pro svého muže, náfuku – úžasného Láďu Menšíka, která se mu nakonec pomstí a ukáže, že v ní je také kus krásné ženské a že to také dokáže. Lákalo mě to a bylo to velice milé,“ vzpomínala v jednom ze svých posledních rozhovorů. „V té době jsem hrála ve Faustovi Markétu a podobné těžké věci, proto jsem za toto byla ráda, za něco lehkého a příjemného, fajnového.“

Malá vesnice Višňová, která se během natáčení proměnila ve vísku jménem Třešňová, se jí zapsala do paměti i díky něčemu, na co musela myslet po dlouhých třiačtyřicet let až do své smrti. Hluboce na ni totiž zapůsobil nápis na zdejším kostele. „První den, když jsem tam přijela, a procházeli jsme si tam ta místa, tak jsem si všimla, že tam bylo napsáno: ‚Hodiny odbíjejí i tvůj čas. Pamatuj na konec!‘“ líčila plavovlasá herečka, ke které vždycky neodmyslitelně patřily klobouky. Bylo to snad znamení osudu?

„Tenkrát samozřejmě pro mě představa konce byla hodně vzdálená, dnes už to tak není,“ povzdechla si v roce 2015 dlouholetá členka pražského Divadla na Vinohradech, krátce předtím, než započal její dlouhý, leč bohužel marný boj s vážnou chorobou. Nádor tlustého střeva jí sice lékaři vyoperovali, ovšem po zákroku prožívala herečka muka a poslední léta strávila upoutaná na lůžko. „Ten nápis se mi ustavičně vybavuje, vryl se mi do paměti. Je přesný pro život, lidský. A na konec bychom pamatovat měli,“ svěřila se herečka Blesku koncem jara 2015.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Gabriela Vránová (†78): Jak vzpomínala na Menšíka? Pil všechno, co teklo! Petr Macek, Petr Soukup

Její sestra Miriam (66) se s jejím odchodem měla velký problém vyrovnat. Dokonce měla pochybnosti o tom, zda byl postup lékařů správný a jestli udělali opravdu vše, co bylo v jejich silách. Vránová měla kromě rakoviny i problémy s vylučovacím ústrojím. „Stále to v sobě řeším. Věděli, že má potíže s ledvinou, tak jak to, že jí nakonec selhala a ona odešla?“ podivovala se pro Aha! zoufalá Miriam. Ta už léta žije v San Franciscu, odkud si ostatně se sestrou volala jen osm hodin před jejím náhlým skonem.

V Česku bylo asi půl hodiny po půlnoci, v sobotu 16. června. „Zněla dobře, krásně jsme si povídaly. Řekla mi, že se těší, až ji v pondělí pustí domů,“ popisovala Vránová jejich poslední telefonát. „A pak ráno zemřela. Stále to nechápu. Moc mě odchod Ellinky bolí,“ dodala s tím, že do smutné záležitosti už více šťourat nechce. Ostatně z Ameriky by se jí vše řešilo asi dost obtížně. Stejně tak pro ni bude asi problém jezdit za sestrou na hrob - je uložena na vinohradském hřbitově v Praze, jen nedaleko od bytu, v němž léta žila. 

Fotogalerie
43 fotografií