Udělala dobře, nebo ne? Ivana Gottová projekt manželovy autobiografie Má cesta za štěstím, již zčásti načetl herec Igor Bareš (57) a zčásti umělá inteligence, osobně podpořila, a tak nemohla chybět ani na premiéře. „Na vás, příznivcích, mu velmi záleželo a rád vás překvapoval. Ráda bych si vás za něj právě dnes dovolila překvapit i já,“ uvedla vdova po Slavíkovi na sociální síti. „Pevně věřím, že přijmete pozitivně jeho hlas vytvořený umělou inteligencí pro Český rozhlas,“ dodala.

Dárek a památka

„Mně osobně přijde možnost slyšet ještě jednou hlas našeho milovaného Karla, byť za pomoci umělé inteligence, jako krásná památka a dárek pro nás všechny. Nejen pro jeho obdivovatele, ale i pro nás, jeho rodinu,“ uvedla Gottová s tím, že kromě každodenního letního vysílání na ČRo Dvojce na podzim vyjde autobiografie i jako audiokniha.

Video
Video se připravuje ...

Felix Slováček o umělém hlasu Gotta: Sevřelo mi to srdce! Petr Macek

Zpocené ruce

V publiku v rozhlasovém studiu S1 pak nechyběli Gottovi přátelé a spolupracovníci, ne všichni ale měli na výsledek stejný názor. „Pro mě to bylo dokonalý, a to říkám jako člověk, který s ním strávil čtyřicet let na jevišti. Ještě teď mám zpocené ruce. Hodilo mě to někam, kde jsem už nečekal, že se ocitnu. Sevřelo mi to srdce,“ řekl saxofonista Felix Slováček (80).

Zpěvák Josef Zíma (91) ale naopak kroutil hlavou. „Pro mě je to atrakce. Raději slyším Karla Gotta tak, jak si ho pamatuji. Pro mě je důležitá přirozenost. Nijak zvlášť mě to nedojalo,“ krčil rameny.

Video
Video se připravuje ...

Jak na „klonovaný" hlas Karla Gotta reagoval Josef Zíma? Umělost není na místě! Petr Macek

Mráz po zádech

Obavy z pokroku pak přiznal bývalý Gottův kapelník Pavel Větrovec (73). „Trochu mi běhal mráz po zádech. Připadá mi, že to je hrozně zneužitelné. Ten pokrok je tak dokonalý, že v tom jsou i ty lidské chybičky. Jsem rozpačitý, musím si to nechat rozležet v hlavě,“ dumal.

Jitka Zelenková (73) naopak pokroku fandí. „Umělá inteligence je pro lidi strašák. Ale to bychom se museli bát všeho nového. Strach provázel všechny vynálezy. Je to udělané dobře a bez chyb. Osobně si ale myslím, že zpěv takhle udělat nepůjde,“ přemýšlí zpěvačka.

Video
Video se připravuje ...

Zelenková o umělém hlasu Gotta: Je to krok dopředu, zpěv to ale nezvládne! Petr Macek