Byly doby, kdy Milan s Karlem trávili celé dny. Třeba na konzervatoři, v angažmá v kavárně Vltava, pak v Divadle Semafor. Trávili spolu svátky, narozeniny i Vánoce. 

„Karel mě nejednou zaskočil,“ vzpomíná kamarád Drobný. „Vyřizoval jsem i věci, na které třeba zapomněl. Třeba volal ze zahraničí, že musím někam zanést desku s věnováním. Ať nějakou koupím a podepíšu. Ty ses ještě nenaučil můj podpis?“ šokoval ho Gott. „Tak se to nauč!“ přikázal mu. A opravdu, několikrát musel Slavíka na jeho výslovnou žádost podepsat.

Jindy si Karel zase vzpomněl, že by chtěl v červenci na své narozeniny rybu. Za tehdejšího režimu se kapr v létě sháněl špatně. Milan pro ně jel na doporučení až na Dobříš ke známým. 

„Když jsem jim řekl, o co jde, dali mi pro Karla matečního kapra, to je vzácnost. Měl pět kilo. A přidali ještě úhoře!“ Krásný dárek, ale obě ryby byly ještě živé.

„Karel nebyl doma, tak jsem poprosil jeho hospodyni paní Jandovou, abychom napustili vanu, a ty potvory jsem tam šoupnul.“

Druhý den zvonil telefon. „Dobrá, udělals to bezvadně. Ale jsou stále naživu. Nevím, komu říct, aby je zařízl. Ty nemůžeš přijet, že bychom je zabili spolu?“ ptal se Gott.

„Řekl jsem mu, že kluci z ostrahy mu jistě pomůžou... Dopadlo to dobře, prý si moc pochutnal! Mě ale pak raději pozval na oběd do čínské restaurace ve Vodičkově ulici, kterou jsme milovali oba,“ dodává Drobný s úsměvem. O první čínské restauraci u nás, jež byla otevřena 1. října 1958 ve Vodičkově ulici v Praze, právě vzniká televizní dokument.

Při příležitosti nedožitých 84. narozenin, které by měl Karel Gott 14. července, přináší Blesk každý den unikátní svědectví Slavíkových přátel a bývalých kolegů.

Video
Video se připravuje ...

Milan Drobný na premiéře filmu Karel: Před jeho skonem došlo k usmíření! David Turek

Fotogalerie
50 fotografií