Preventivní prohlídka na gynekologii a včasný zásah lékařů odvrátily možné rakovinné bujení! 

„Už je to skoro 8 let, co jsem podstoupila konizaci (malý gynekologický výkon, během kterého se odstraní část děložního hrdla, pozn. red.) děložního čípku. Vzpomínám na to, jako by to bylo včera. Nemocniční pokoj, cizí prostředí a strach. Rychle jsem se probrala…, ale je to těžké, jako dítě o tom nic moc nevíte a myslíte si (do určité chvíle), že jste nedotknutelní. Pokoj jsem sdílela před operací s ženou středního věku – plnou snů a plánů do budoucna. Diagnóza? Rakovina děložního čípku,“ svěřila se na sociální síti Karolína. 

Video
Video se připravuje ...

Naštvaná Misska Karolína Kokešová: Neúspěch jí vzal slova ze rtů! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Dnes již vím, že ona bohužel svůj boj prohrála. Já měla štěstí – díky preventivní prohlídce u gynekologa se na HPV vir u mne přišlo včas. Po několika letech jsem se dozvěděla, že není pozdě se naočkovat, ani když jste starší než 13 let (v tomhle věku je to hrazeno zcela zdravotní pojišťovnou) a máte za sebou již první pohlavní styk. Vakcína pokrývá dnes již mnoho typů HPV virů a ochrání Vás před nimi. Dnes mám za sebou již druhou dávku a čekám na třetí, poslední. Nechte se očkovat, muži i ženy!“ vyzývá Kokešová.

Co je vir HPV?

Vir známý jako HPV dokáže napáchat mnoho „neplechy“ – je považován za hlavního původce rakoviny děložního čípku a mnoha dalších zdravotních potíží.

Fotogalerie
57 fotografií