Před více než týdnem se na sociálních sítích objevilo video s mužem, který se hádá se strážníkem městské policie. Diskutující postupně začali odhalovat identitu muže, jemuž byl na videu digitálně pozměněn hlas a obraz byl rozmazán – rozrastrován. Deník Blesk, který měl k dispozici informace o identitě muže na videu, vyrazil konfrontovat elitního moderátora České televize s žádostí o rozhovor. A právě tam se začíná tvořit první velká trhlina v celé jeho obhajobě.

„Nezlobte se, vůbec nevím, o čem je řeč,“ odpovídal Jakub Železný na dotaz redaktora. Dalo by se ještě pochopit, že skutečně nic netušil o existenci záznamu, jenže na následný dotaz, zda měl v nedávné době incident s policií či volal dohledovou hlídku policie, odpovídal stále stejně zarytě. Železný tak nepokrytě lhal – jako každý jiný ostřílený novinář musel moc dobře vědět, že když redakce klade podobný dotaz, činí tak až v momentě, kdy si je jistá... 

Pod tíhou tlaku veřejnosti, v jejichž očích je arogantní chovaní mravokárce z České televize nepřípustné, svolil k rozhovoru s bývalou kolegyní a kamarádkou Světlanou Wittowskou (50). O tom, zda není moc přátelský či málo kritický, si udělá člověk názor sám. Rozhodně však v rozhovoru nezaznívají dotazy přímé a ostré – a je to pochopitelné. Kamarád se negriluje dobře, i když zrovna Wittovská s politiky již mnohokrát dokázala, že tato disciplína je jí vlastní. „Nezlobte se, nebudu to komentovat, vše, co jsem k tomu chtěla říct, jsem už řekla,“ odpověděla na dotaz Blesk.cz Světlana.

Co rozhodně zůstává zarážející, je to, jak na celou kauzu pohlíží sám její aktér. Po dotazu, zda mohlo zveřejněné video poškodit jeho reputaci či zda v jeho práci nemůže tuto kauzu některý z respondentů otočit proti němu, má zcela jasno: „Já jsem se omluvil. A nebylo mi příjemné připomenout si situaci, která byla pro mě extrémně těžká. To nic nemění na tom, že i přesto jsem se měl chovat lépe,“ říká Železný. 

„Několik desítek minut předtím jsem se dozvěděl, že jeden z mých dvou nejbližších příbuzných zemře. To není úplně komfortní situace, která ale neomlouvá to, že jsem byl nepříjemný a protivný,“ tvrdí Železný.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Železný k incidentu s policií na Václavském náměstí David Turek

Podle ředitele Městské policie pana Eduarda Šustera, který se vyjádřil k videu z Václavského náměstí, navíc rozhodně nedošlo k nějakému policejnímu pochybení. „Postup strážníků na místě hodnotím jako vysoce profesionální a jednoznačně za nimi stojím. Stejně jako vždy stojím za všemi strážníky, kteří vystupují profesionálně a nestranně proti pachatelům protiprávních jednání, a to bez ohledu na jejich postavení, funkci či známost ve veřejném prostoru. Žádnému tlaku, který by měl tento nestranný přístup změnit, nepodlehneme.“

Pokud kdokoliv očekává, že by Železný, působící jako tvář zpravodajství, musel něco vysvětlovat svým nadřízeným „na koberečku“, je na omylu.

„Vždy když je nějaký rozhovor, tak k němu musí být dva. Kdyby mě k tomu rozhovoru nějaký nadřízený pozval, tak záleží jenom na mě. A protože nežijeme v komunismu a Česká televize nefunguje jako instituce, kde jsou vazalové a lidé, kteří jsou nevolníci, tak by záleželo jen na mně, zda o tom budu mluvit. Ale nikdo mě k němu nepozval,“ říká Železný.

Video zveřejněné policií ale prý ani jeho, ani Českou televizi nepoškozuje. Tu maximálně krátkodobě. Sám nadále uvažuje o kandidatuře na generálního ředitele veřejnoprávního média v případě, že by současný ředitel neměl v plánu obhájit svůj post, jelikož je Česká televize podle něj v současnosti „rozkolísaná“. Svůj podíl na tom má i nedávná kauza moderátorů Marka Wollnera (56) a Nory Fridrichové (45), kteří se vzájemně obvinili z bossingu. „Televizi to samozřejmě zasáhlo reputačně, ale myslím, že nás to zasáhlo i lidsky. Neměl jsem z toho radost,“ dodal k tomu Železný.

Fotogalerie
30 fotografií