Tanečník a choreograf se tak v příštím roce stane teprve druhým našincem ve vesmíru od letu Vladimíra Remka (74) v březnu 1978.

„Naposledy, co se nějaký Čech vydal do vesmíru, to bylo v době, kdy jsem ještě nebyl na světě. Takže je to pro mě obrovská čest. Jsem neskutečně hrdý na to, že mohu reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou,“ řekl Yemi.

Na Maezawův projekt ho prý asi před třemi lety navedl kamarád. Ke svému bláznivému snu se ale poprvé veřejně »přiznal« během studia v Americe. „Spolužáci přišli s řadou skvělých projektů, já přišel s tím, že chci letět do vesmíru. Když to ale slyšeli, okamžitě mě podpořili,“ přiznal v rozhovoru pro Novinky.cz.

Výběrové řízení na první turistický let okolo Měsíce, do kterého se přihlásilo přes milion lidí z 249 zemí světa, zahájil japonský miliardář v roce 2021. „Proces trval tak rok a půl... Zdravotní vyšetření mám za sebou. Jejich součástí byla série testů, které jsem v podobném rozsahu nikdy nezažil. Tréninky mám před sebou,“ popsal Yemi pro Novinky.cz.

Kromě schopnosti spolupráce s ostatními členy posádky Maezawa při výběru zvažoval i to, co pozitivního mohou umělci skrz svá díla dát světu. „Júsaku chce, abychom po návratu vytvořili něco, co třeba v důsledku povede ke konci válek a vymýcení násilí nebo navede debatu o klimatické změně novým směrem,“ vysvětlil Yemi.

Júsaku Maezawa je japonský miliardář, bubeník a vášnivý sběratel umění, který zbohatl na prodeji oděvní firmy ZOZO za 3,7 miliardy dolarů (78 miliard korun). V rámci příprav na let na Měsíc se v roce 2021 vydal jako první turista Japonska do kosmu a strávil přes 11 dní na Mezinárodní vesmírné stanici, za což zaplatil přibližně 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

Kdo je Yemi?

Yemi Akinyemi Dele, známý jako Yemi A. D., se narodil v roce 1981 v Liberci české matce a nigerijskému otci. Do povědomí veřejnosti se dostal v roce 2001, kdy moderoval populární hudební show Eso na stanici TV Nova. V zahraničí je vnímán jako jeden z nejlepších tanečních choreografů světa. Spolupracoval s řadou popových hvězd včetně Madonny či Rihanny. Kromě tance se Yemi věnuje i režii, výtvarnému umění a herectví.

Úspěch Yemiho pořádně zaskočil, cestu do vesmíru si ostatně vysnil už jako malý kluk. Že byl vybrán, mu pořadatel oznámil ve videohovoru. „Začal jsem křičet, zvedl se ze židle a začat tančit. Úplně jsem zapomněl, že máme videohovor. Pak jsem si to uvědomil a ti lidé v místnosti na druhém konci světa se začali smát. Posadil jsem se a cítil, jak mě polévá pot. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ popsal Yemi své bezprostřední pocity.

Nejdál od Země

Cílem projektu dearMoon je kromě samotné cesty okolo Měsíce i vytvoření celospolečenského přínosu pro lidstvo. Mecenáš letu Meazawea si proto na cestu vybral osmičlennou posádku z řad umělců a celebrit, kterou doplní přibližně trojice profesionálních astronautů.

Do vesmíru dopraví dokončovaný dopravní systém Starship společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska (51). Kolik Japonec Maezawea za celou misi zaplatí, není jasné. Elon Musk ovšem v minulosti odhadl vývoj celého dopravního systému na pět miliard dolarů.

Cesta je plánovaná na příští rok se startem v USA a má trvat šest dní. „Tři dny poletíme k ní (družici). Pak ji obkroužíme a vrátíme se na Zem,“ okomentoval plán »výletu « Yemi. Posádka se dostane do vzdálenosti až 400 tisíc kilometrů od naší planety, což bude nejdál v historii lidstva.

Druhý Čech ve vesmíru

Vladimír Remek se v roce 1978 vydal do vesmíru v rámci projektu Interkosmos jako zástupce teprve třetí země světa po Sovětském svazu a USA. Na oběžnou dráhu ho vynesla loď Sojuz 38, v kosmu strávil 7 dní a 22 hodin a na stanici Saljut 6 provedl několik vědeckých pokusů.

Letos v listopadu pak Evropská kosmická agentura z více než 22 tisíc zájemců vybrala armádního pilota stíhaček JAS-39 Gripen Aleše Svobodu (38) jako člena rezervního týmu astronautů. V následujících 10 letech se tak může zúčastnit některého z mezinárodních projektů včetně mise Artemis, která dostane lidskou posádku na povrch Měsíce.

Video
Video se připravuje ...

Tanečník Yemi se pochlubil novým byznysem a barevnými copánky! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
44 fotografií