Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tanečník Yemi A.D. o cestě kolem Měsíce: „Je to splněný sen.“ Jaká ho čeká příprava?

Autor: ČTK, inf, mav - 
9. prosince 2022
18:53

Úžasné splnění dětského snu, který později sice racionálně zavrhl, aby se mu ale po dvou desítkách let splnil, tak vnímá choreograf Yemi A. D. svou plánovanou cestu do vesmíru. Za velkou čest považuje možnost reprezentovat Českou republiku, umělce a obecně mladé lidi, kteří se nebojí snít a představit si nedosažitelné věci. Umělec to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Do vesmíru by se měl podívat příští rok díky projektu japonského miliardáře Jusakua Maezawy, který místo na palubě rakety společnosti SpaceX nabídl osmi lidem. Členové posádky byli vybráni z přibližně milionu uchazečů. Náklady spojené s týdenní okružní cestou bude hradit Maezawa.

Splněný sen

„Určitě je to splněný sen. Už jako malý kluk, když jsem běhal po sídlišti v Liberci, jsem snil o tom, že poletím do vesmíru. Ale brzy mě to přešlo, protože jsem si uvědomil, že to je něco, co si nemůžu dovolit. Že bych musel jít na vojnu, být voják, anebo vědec. Je úžasné, že člověk může v jednom životě dojít takhle dlouhou cestu - z nějakých podmínek z 80. let z doby komunismu, přes moji práci v USA až mimo planetu,“ řekl nadšený vesmírný turista.

Přípravě na let se bude v příštích měsících věnovat nejvíce, některé své projekty na čas trochu utlumí. Jedním z těch, v nichž chce však pokračovat, je Moonshot Platform, který hledá inovátory z celého světa. „Příprava na cestu, myslím, bude hodně všestranná, budeme se muset připravovat fyzicky, mentálně i vědomostně, abychom věděli, jak se zachovat v různých situacích. Ve vesmíru je všechno jinak, přičemž i na takovou obyčejnou situaci, jako je dojít si na záchod, bude muset být trénink. Moc se na všechno těším a musím zapracovat na tom, abych byl v co nejlepší kondici,“ říká.

„Když jsem se rozhodl, že do toho půjdu, věděl jsem, že budu muset něco obětovat a že je to na miskách vah hodně nejisté, byl nás milion,“ připomíná. „Člověk musí zabrzdit kariéru, nemůže se věnovat všem projektům, ale jak jsem procházel jednotlivými koly, pociťoval jsem stále větší zodpovědnost. Z milionu lidí bylo 50.000 lidí a já jsem pořád byl in... a pochopil jsem, že mi to stojí za to,“ uvedl.

Projekty počkají, cesta bude transformativní

Yemi A. D. říká, že už během pandemie začal opouštět některé komerční projekty. „Říkal jsem si, že jsme tu od toho, abychom se jako společnost posouvali. Kreativita, kterou se snažím využít na maximum, má větší dopad v prostoru udržitelnosti a sociálních inovací než v zábavním průmyslu,“ uvedl. Za touto jeho proměnou podle něj vedle pandemie stojí i vesmírný projekt dearMoon.

„Protože má parametry a kritéria, s nimiž jsem souzněl. Jusaku řekl, že chce vzít takové lidi, pro které cesta bude transformativní pro to, co tvoří - v umění, v tom, jak se dívají na to, co dělají - to pro mě bylo hodně zásadní,“ uvedl jeden z hlavních důvodů, proč se na cestu vydal.

Vzory mezi dobyvateli vesmíru, ať už skutečnými astronauty, či těmi filmovými, prý neměl. „Ve fyzickém světě jsem nikdy moc vzorů neměl. V Česku jsem se s nimi nedokázal moc ztotožnit. Ale člověk, který pro mě hodně znamenal, byl Václav Havel. Představa, že někdo může vyjít z vězení a postavit se do čela země, ve mně vzbuzovala velkou naději,“ řekl.

„Myslím, že je důležité mít vzory, hlavně pro děti. Aby viděly, že společnost je rozmanitá, že i když jsou trošku jiné, že to není špatně. A nemusí to být jen v barvě pleti, jinakost má tisíce podob. Naše společnost je dost silná a dost kvalitní díky tomu, že ty rozdíly unese,“ míní. Vzory pro něj momentálně jsou mladí lidé, kteří se přihlašují do soutěže Moonshot Platform a vyvíjejí inovace. „Jeden z nich například věnuje několik let života tomu, že naprogramuje překladač znakového jazyka skrz video v telefonu, čímž zboří bariéru mezi 70 miliony hluchoněmých lidí na světě. To je úžasné!,“ řekl Yemi A. D.

Jirka Cvrk ( 10. prosince 2022 08:44 )

Ty co maj tři tykadla a víc, určitě 😄

Milan Vinický ( 9. prosince 2022 21:29 )

Jirka Cvrk ( 9. prosince 2022 20:25 )

Yemi to fuk, ať tam klidně zůstane a učí tancovat Marťany 👽

Milan Vinický ( 9. prosince 2022 19:59 )

Hlavně aby někdo ve stavu beztíže nevdechl sperma, to by nebylo dobré.

Milan Vinický ( 9. prosince 2022 19:34 )

No, pro mne bude i pak jediným českým kosmonautem Remek. Jen doufám, že nějaké liberálně-sluníčkové statistiky pak nebudou psát o dvou českých kosmonautech.

Zobrazit celou diskusi