Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Český tanečník Yemi A. D. kosmonautem! Na oblet Měsíce Muskovou lodí ho vezme japonský miliardář

Aktualizováno -
9. prosince 2022
02:34
Autor: Martin Valeš, mah - 
9. prosince 2022
01:45

Yemi Akinyemi Dele (41) alias Yemi A.D. se proslavil v českém showbusinessu jako tanečník a choreograf. Zanedlouho o něm bude vědět celý svět: Poletí totiž do vesmíru, v obří kosmické lodi od Elona Muska obletí Měsíc. Do své posádky soukromé mise dearMoon si ho s hrstkou dalších umělců a influencerů vybral japonský miliardář Jusaku (Yusaku) Maezawa (47).

Zní to jako pořádná fantasmagorie, Maezawa je docela blázen – ovšem můžeme mu věřit. Jednu cestu do vesmíru už si zaplatil, právě před rokem, 8. prosince 2021, vystartoval z Bajkonuru v kosmické lodi Sojuz MS-20 na ISS, a druhou „letenku“ od něj dostal filmař Jozo Hirano (37). Jedenáct dní pobyli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Už dříve avizoval Mazawa ambicióznější projekt: S kosmickou lodí od firmy SpaceX hodlá obletět Měsíc. Tak daleko od Země se zatím dostalo jen osm misí Apollo agentury NASA – pro soukromé vesmírné projekty, chcete-li kosmické turisty, to bude slovy Neila Armstronga „ohromný skok“.

Maezawa podle Forbesu aktuálně disponuje jměním ve výši 1,7 miliardy dolarů (39 miliard Kč), vydělal je coby zakladatel největšího japonského eshopu s módou Zozotown, který zprovoznil už roku 1998.

„Je to obtížné vyjádřit slovy, jak hlubokou pokoru cítím!“ napsal v noci na svůj Instagram český tanečník (jehož otec je z Nigérie), působící i v cizině včetně Los Angeles. „Dělám to proto, abych připomněl všem kreativním děckám: Nezáleží, kde svou cestu započnete, ale kam míříte. Dnes dokazujeme, že s představivostí nemá váš potenciál žádné hranice!“

Mise má letět v kosmické lodi Starship, jejíž vývoj dokončuje firma SpaceX. Co nevidět se očekává první let Starship na oběžnou dráhu, v příštím roce by mohla proběhnout řada letů s družicemi – a až se obří loď osvědčí, následovat budou i mise s lidskou posádkou. Napřed testy na oběžné dráze, včetně další soukromé mise (bez účastí NASA) Polaris.

Té šéfuje pro změnu americký miliardář Jared Isaacman (39), který létá na oběžnou dráhu v ozkoušených lodích Dragon (na raketách Falcon 9). I ten má spojení na Česko – podnikal mimo jiné s leteckou firmou Draken International, která provozuje stíhačky pro výcvik nejen amerických vojenských pilotů na cvičení à la Top Gun a nepřátele hrají i české stíhačky Aero L-159. Na aerech také Isaacman cvičí své kolegy astronauty.

První k Měsíci má pak letět právě dearMoon s partou umělců. Vedle Yemiho A. D. s sebou Maezawa vezme pestrou sbírku uměleckých osobností, jak projekt oznámil v noci na pátek na svém webu

Mise dearMoon má trvat šest dní, poletí po podobné trajektorii, jakou měla (nechtěně, kvůli nehodě) Apollo 13 a jakou bude mít Artemis 2 – oblet posádky v orionu kolem Měsíce, ještě bez přistání.

Hlásili se lidé z 249 zemí a regionů, kteří prošli několikakolovým výběrovým řízením. Důležitá byla hlavně kreativita a poselství, jaké můžou nabídnout dnešnímu světu. Kdo ještě uspěl?

  • Tim Dodd alias Everyday Astronaut – mezi fanoušky kosmonautiky známý youtuber a filmař.
  • Steve Aoki – americký DJ a producent, známý pro své vlastní show i spolupráci s nejrůznějšími muzikanty (will.i.am, Linkin Park, Lil Jon, blink-182, BTS, Louis Tomlinson, Backstreet Boys, Fall Out Boy aj).
  • TOP (Choi Seung Hyun) – hudebník, rapper, herec, Jižní Korea.
  • Rhiannon Adamová – fotografka, námořnice, Irsko.
  • Karim Iliya – fotograf, průvodce plavání s velrybami, Velká Británie.
  • Brendan Hall – dokumentární filmař, USA.
  • Dev D. Joshi – herec, influencer, Indie.

SpaceX v příštích letech postaví i extra verzi Starship, která poslouží pro přistávání na Měsíci v rámci misí Artemis, nástupci Apolla. Na oběžnou dráhu Měsíce dostane trojici kosmonautů loď Orion vynesená novou raketou SLS – právě probíhá její první zkušební mise –, tam ale přestoupí do přistávací lodi („landeru“) Starship, která je vezme na povrch Luny.

Toto se stane v misi Artemis 3, zatím plánované na rok 2025. Jestliže má být Starship do té doby hotová pro přistávání na Měsíci, jeho oběhnutí a návrat na Zem by už měla mít „zmáknuté“.  Dočká se tedy Yemi s kolegy už za dva, tři roky?

krapotkin ( 9. prosince 2022 11:49 )

On má české občanství ?

beda88 ( 9. prosince 2022 11:33 )

nevím jak umí YEMI anglicky, ale nepřeložil si špatně pozvánku a nebyla na ní, aby k němu přiletěl na měsíc

zkzkz ( 9. prosince 2022 09:34 )

Poletí tak akorát do p......

Zobrazit celou diskusi