Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z dovolenkového ráje cvičiště astronautů. Na Kanárech trénuje NASA i ESA cestu na Měsíc

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2022
09:53

Šestačtyřicetiletý německý astronaut Alexander Gerst klečí na okraji hlubokého kráteru a dlátem pomalu odsekává vzorek vulkanické horniny, který poté ukládá do plastového sáčku. „Je to, jako bych byl na povrchu Měsíce,“ říká člen týmu Evropské vesmírné agentury (ESA), jehož výcvik se ale odehrává na sopečném ostrově Lanzarote v Atlantiku, píše agentura AFP.

Přírodní park Los Volcanes je se svými lávovými poli, krátery a vulkanickými horninami prostředím, které se velmi podobá povrchu Měsíce nebo Marsu. A právě proto na Kanárské ostrovy, které leží u severozápadního pobřeží Afriky, posílá své astronauty nejen ESA, ale také americká vesmírná agentura NASA.

„Jsou tady typy lávy, které jsou velmi podobné těm, které jsou na Měsíci,“ říká Gerst, podle kterého kvůli tomu představuje Lanzarote skvělé místo pro výcvik. Němec, který už má za sebou dva lety na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), je jedním z 12 astronautů, kteří se nyní na ostrově cvičí v kurzu nazvaném Pangea.

Jméno získal kurz podle protokontinentu, který na Zemi existoval před rozdělením pevniny na současné světadíly, a má astronauty, letecké inženýry a geology naučit všechno potřebné pro budoucí vesmírné expedice. Jeho účastníci se učí identifikovat horniny, sbírat vzorky, provádět na místě analýzy mikrobiální DNA a hlásit výsledky vedení mise.

„Panují tady podmínky, na které si musejí přivyknout, když prozkoumávají terén,“ říká vedoucí kurzu, Ital Francesco Sauro. Právě tento typ cvičení má astronauty připravit na chvíli, kdy budou osaměle pracovat na odlehlých místech. „Když máme nějaké potíže, musíme je prostě sami vyřešit,“ popisuje Gerst.

Tento geofyzik se aktuálního běhu kurzu Pangea zúčastnil spolu se Stephanií Wilsonovou, jednou z nejzkušenějších astronautek z NASA. Oba jsou možnými kandidáty pro nadcházející mise letů s posádkou k Měsíci. Projekt Artemis má přivést astronauty na Měsíc v roce 2025, a to poprvé od roku 1972.

Pro ESA i NASA je Lanzarote s povrchem plným lávových hald i skvělým místem pro zkoušky roverů - tedy na dálku řízených vozítek určených pro pohyb na povrchu vesmírných těles.

Jedinečná podoba ostrova vznikla po sopečné erupci, která začala v roce 1730 a trvala šest let. Sopečný výbuch, považovaný za jeden z nejmohutnějších v historii, tehdy zničil přes 200 kilometrů čtverečních, tedy asi čtvrtinu ostrova, který dnes obývá 156.000 lidí.

I když na světě existují i další vulkanické oblasti jako například Havaj, které se také dají využít pro trénink vesmírných misí, Lanzarote má tu výhodu, že je na něm kvůli pouštnímu klimatu jen minimum vegetace.

„Na Lanzarote je mnoho druhů sopečných hornin. A ty jsou obnažené, nejsou tu stromy,“ říká Loredana Bessoneová z vedení kurzu Pangea. „Vidíte tady do daleka, stejně jako na Měsíci,“ dodává.

Kanárské ostrovy ale přispívají k objevování vesmíru i jinak, a to díky jednomu z největších vesmírných teleskopů. Velký kanárský teleskop (GTC) se nachází na ostrově La Palma, který byl vybrán kvůli malé oblačnosti a nízkému světelnému znečištění, a dokáže detekovat i velmi vzdálená a malá tělesa ve vesmíru.

Video  Neil Armstrong – malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi