Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odplata za sankce: Ruská vesmírná agentura Roskosmos chce ukončit spolupráci s ISS

Autor: ČTK - 
2. dubna 2022
16:36

Ruská vesmírná agentura Roskosmos připraví konkrétní návrhy pro politické vedení země ohledně možného ukončení spolupráce s ostatními zeměmi na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na twitteru to dnes podle agentury Reuters uvedl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Rogozin ve vyjádření kritizoval protiruské sankce přijaté po invazi na Ukrajinu. Jejich cílem je podle něj „zabít ruskou ekonomiku a uvrhnout naše lidi do zoufalství a hladu, dostat naši zemi na kolena.“ Sankce podle něj sice neuspějí, jejich záměr má ale za jasný.

„Proto se domnívám, že obnovení normálních vztahů mezi partnery na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a dalších projektech je možné pouze s úplným a bezpodmínečným zrušením nezákonných sankcí,“ napsal Rogozin.

Také uvedl, že už brzy ruské vládě předloží návrhy, kdy ukončit spolupráci týkající se ISS se Spojenými státy, Kanadou, Evropskou unií a Japonskem. Už dříve pohrozil, že sankce mohou „zničit“ americko-ruské partnerství, pokud jde o ISS.

Video  Luna-25: Pokračování někdejšího sovětského programu měsíčních sond.  - Roskosmos
Video se připravuje ...

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa