Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko ukázalo model nové kosmické stanice. Vezme na ni i kus ISS?

Autor: mav, ČTK - 
16. srpna 2022
14:41

Ruská vesmírná agentura Roskosmos představila model své plánované Ruské orbitální služební stanice (ROSS). Podle agentury Reuters tím naznačila, že Moskva vážně uvažuje o opuštění Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a o vlastním orbitálním komplexu. Nedávno jmenovaný šéf vesmírné agentury Jurij Borisov na konci července prohlásil, že se Rusko stáhne z mezinárodního projektu po roce 2024 a že prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky bude vybudování vlastní stanice.

Roskosmos vystavil model své zamýšlené orbitální stanice na vojensko-průmyslovém fóru Armija-2022 v parku Patriot u Moskvy. V prohlášení vesmírná agentura uvedla, že nová stanice vznikne ve dvou fázích, aniž upřesnila data.

V první fázi by měly začít fungovat čtyři moduly a ve druhé fázi by měly následovat další dva moduly a servisní plošina. To by mělo dohromady stačit až pro čtyři kosmonauty a vědecké vybavení. Ruská státní média naznačila, že zahájení první fáze je plánováno na roky 2025-26, nejpozději na rok 2030 – ještě loni v dubnu přitom měla první posádka letět už roku 2025. Start druhé etapy se nyní předpokládá na roky 2030-35.

Pomůže Čína?

První modul NEM-1 se měl původně stát součástí ISS, loni se změnil plán a bude jádrem nové stanice. Také se zvažuje, že se na ni z ISS přesune vědecký modul Nauka, který Rusové konečně po 14letém zpoždění loni připojili k ISS.

I vzhledem k tomuto zpoždění jsou pochyby, jak se Rusům bude dařit modul NEM-1 předělávat, zvláště když země čelí přísnému technologickému embargu – a jak pak zvládne budovat moduly další. Ve hře je spolupráce s Čínou, mohla by Rusku oplatit dřívější kosmickou výpomoc. Teď už nabírá zkušenosti budováním vlastní modulární stanice.

Ruská vesmírná stanice - alespoň podle toho, jak je nyní zamýšlena - nepočítá se stálou lidskou přítomností, ale s obsazením dvakrát do roka, a to na delší dobu, píše Reuters. Roskosmos sdělil, že ROSS by ruským kosmonautům umožnila mnohem širší výhled na Zemi pro účely monitorování, než jaký mají ve svém současném segmentu na ISS.

Bílý dům a americká vesmírná agentura NASA po nedávných Borisovových výrocích uvedly, že oficiální zprávu o ruském odstoupení od mezinárodního projektu neobdržely. Šéf Roskosmosu následně poznamenal, že přesné datum odchodu Ruska z ISS bude záviset na jejím technickém stavu. Stávající dohoda účastníků projektu ISS počítá s tím, že by orbitální komplex, jehož vznik započal už v roce 1998, měl fungovat do roku 2024. Partneři projektu však loni dali najevo záměr prodloužit provoz stanice do let 2028 až 2030.

„Všichni jsme se dohodli na pokračování do roku 2024, ale pozorně se musí zhodnotit technický stav. Výhledově ji nahradí nové stanice, ale nyní pracujeme na prodloužení provozu ISS,“ komentoval na nedávné tiskové konferenci NASA a Roskosmosu Sergej Krikaljov, ředitel ruských pilotovaných letů. „Nevíme, na jak dlouho po roce 2024, ale pokud bude technický důvod k ukončení provozu některé konkrétní součásti stanice, budeme koordinovat s partnery, aby to bylo pro všechny účastníky co nejhladší.“

Zpráva o ruském úmyslu odejít z ISS přišla v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině. Američany rozlítilo, že Rusové tahají politiku i do jednoho z posledních projektů spolupráce, na který nedopadly západní sankce proti Rusku. Kosmonauti totiž ještě pod velením minulého šéfa Roskosmosu, horlivého kritika Západu Dmitrije Rogozina, na ISS rozvinuli vlajky separatistických republik Donbasu.

„Samozřejmě existují pravidla, máme dohody na různé aspekty činností, které provádíme na Mezinárodní vesmírné stanici. Pořád je to předmětem diskusí, nadále pracujeme na našich partnerstvích,“ odpověděla na dotaz Blesk Zpráv Kathy Luedersová, šéfka programu NASA pro lety lidí do vesmíru. „Myslím, že máme partnerství, které nadále upevňujeme, které si užíváme, neustále se těšíme, jak ho budeme obohacovat a jak budeme naplňovat své cíle,“ komentovala diplomaticky na tiskové konferenci. Krikaljov na tentýž dotaz neodpověděl.

Sojuz za Crew Dragon

Navzdory rozkolu se NASA a Roskosmos nedávno dohodly na pokračování společných letů na ISS a výměně kosmonautů – Ruska Anna Kikinová v září poletí v americké lodi Crew Dragon a na jaře Andrej Fejdajev. Jejich místa v sojuzech zaujmou američtí astronauti Frank Rubio a Loral O’Hara.

NASA ani její partneři naopak nástupce ISS nechystají. Místo toho plánují stanici Lunar Gateway na oběžné dráze kolem Měsíce, jež má sloužit jako podpora misí Artemis i jiného zkoumání Měsíce. Pro nejrůznější výzkum ve stavu beztíže si západní agentury budou najímat kapacity orbitálních stanic, které slibuje vybudovat několik soukromých firem.

Video  Procházka po Mezinárodní vesmírné stanici ISS  - NASA
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi