Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko se stáhne z ISS. Chceme vlastní orbitální stanici, říká šéf Roskosmosu

Aktualizováno -
26. července 2022
22:03
Autor: ČTK, mav - 
26. července 2022
14:13

Rusko se po roce 2024 stáhne z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem to řekl nový šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov, informovala dnes agentura Interfax. Rusko chce podle něj vybudovat vlastní orbitální stanici.

„Samozřejmě budeme plnit všechny naše závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí o odchodu z této stanice po roce 2024 bylo přijato,“ řekl Borisov. „Myslím, že do té doby začneme vytvářet ruskou orbitální stanici,“ dodal. Vybudování ruské orbitální stanice (ROSS) bude podle něj hlavní prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS řekl, že rozhodnutí Ruska odstoupit z projektu ISS po roce 2024 bylo přijato už dříve. Podle agentury AP Borisovovo prohlášení potvrdilo předchozí vyjádření ruských představitelů o záměrech Moskvy opustit Mezinárodní vesmírnou stanici po tomto roce.

Dříve se zmiňovaly i plány na spolupráci s Čínou, která v minulých dnech připojila další modul ke své stanici Tchien-kung (Nebeský palác).

Borisov stanul v čele ruské vesmírné agentury v polovině července poté, kdy na této pozici nahradil Dmitrije Rogozina. Do té doby Borisov zastával funkci vicepremiéra, kdy se věnoval otázkám vesmíru a vojensko-průmyslových komplexů.

Rozhodnutí Ruska odejít z ISS přichází v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině. Navzdory rozkolu se však americká vesmírná agentura NASA a Roskosmos začátkem měsíce dohodly na pokračování společných letů na stanici: Ruská kosmonautka Anna Kikinová poletí v září na stanici v americké lodi Dragon (coby první Rus), kterou vynese raketa Falcon 9. „Její“ místo v sojuzu zase zaujme Američan Frank Rubio. Další taková výměna má následovat na jaře. Takové plány byly už před invazí Ukrajiny, nyní se k nim obě agentury vrátily.

USA: Zatím nic oficiálního

„Je to politováníhodný vývoj, vzhledem k důležité vědecké práci vykonávané na ISS, drahocenné profesionální spolupráci, kterou naše vesmírné agentury během let udržovaly a především vzhledem k naší obnovené dohodě o spolupráci na vesmírných letech,“ reagoval na výroky z Moskvy mluvčí americké diplomacie Ned Price.

„Zatím nic oficiálního,“ uvedla zase vysoká představitelka NASA Robyn Gatensová, když byla tázána na odchod Rusů z projektu ISS. „Taky jsme se o tom doslova právě dozvěděli. Nic oficiálního jsme nedostali,“ dodala.

Mezinárodní vesmírná stanice v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem, který na Rusko uvalil sankce kvůli invazi na Ukrajině.

Navzdory vypjaté situaci na Zemi sedm obyvatel ISS opakovaně tvrdilo, že spolu na orbitě vycházejí dobře, stejně jako řídící týmy v americkém Houstonu a Moskvě. Současné osazenstvo stanice tvoří tři Američané, tři Rusové a Italka.

Američané se západními partnery si přejí stanici udržovat déle. Jeden z hlavních problémů po odchodu Ruska bude její udržování na oběžné dráze. Ve čtyřsetkilometrové výšce nad zemí je pořád ještě dost molekul vzduchu na to, aby třením stanici brzdily, čímž ztrácí výšku. Čas od čas je potřeba zažehnout motory a zase ji o kousek urychlit a zvednout. Normálně to dělají ruské nákladní lodě Progress, v červnu poprvé se o to pokusila americká loď Cygnus.

Video  Blesk Podcast: Vědci se těší na data! Fotografie je jen třešnička, jakou záhadu rozlousknou?  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

frantacizek ( 26. července 2022 15:47 )

vysoutěží v čajně, čajna jim to postaví z lega..

horaIysa ( 26. července 2022 14:33 )

Pokud se uskuteční to, co se chystá, pak budou chybět na vlastní o.s peníze. Válka je drahý špás.

Zobrazit celou diskusi