Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin sesadil šéfa vesmírné agentury Roskosmos. Rogozin hrozil NATO zničení za půl hodiny

Aktualizováno -
15. července 2022
16:24
Autor: ČTK - 
15. července 2022
15:18

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního místopředsedu vlády Jurije Borisova do funkce šéfa vesmírné agentury Roskosmos, ve které nahradí Dmitrije Rogozina. Putinovo nařízení zveřejnil Kreml na svém webu. Rogozin v průběhu ruské invaze na Ukrajinu tvrdil, že Rusko by dokázalo jadernými zbraněmi zničit státy NATO během půl hodiny.

Zda Rogozin získá nový post, zatím není jasné. Podle zdrojů portálu Meduza by se ale měl dosavadní šéf vesmírné agentury v nejbližší době přesunout na pozici v prezidentově administrativě.

Nový generální ředitel Roskosmosu Borisov působil jako vicepremiér od roku 2018, kdy v této funkci nahradil Rogozina, který zamířil do čela vesmírné agentury.

Už jako místopředseda vlády se Borisov věnoval otázkám vesmíru a vojensko-průmyslových komplexů. Dříve zastával funkci náměstka ministra obrany.

Dolní komora ruského parlamentu dnes zároveň na mimořádném zasedání souhlasila, aby funkci vicepremiéra převzal ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Jeho jmenování posléze schválil Putin, informovala agentura TASS.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Rogozin v poslední době v souvislosti s protiruskými sankcemi vyvolanými válkou na Ukrajině adresoval Západu sérii výhrůžek týkajících se vesmírné spolupráce. Na svém účtu na sociální síti Telegram také hrozil NATO zničením jadernými zbraněmi za půl hodiny.

Roskosmos ohlásil spolupráci s NASA

Roskosmos přitom dnes oznámil, že uzavřela s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA dohodu o letech integrovaných posádek na palubě amerických a ruských kosmických lodí, informovala dnes tisková agentura TASS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky dohodě stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru opět zamířit letos na podzim.

Roskosmos v prohlášení podle TASS uvedl, že dohoda je v souladu s ruskými a americkými zájmy a pomůže rozvoji spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), stejně jako i efektivitě projektů zaměřených na zkoumání vesmíru za mírovými účely.

„Cílem dohody je, aby v případě mimořádné situace související se zrušením nebo významným odložením startu ruské nebo americké vesmírné lodi byla na Mezinárodní vesmírné stanici zajištěna přítomnost alespoň jednoho kosmonauta Roskosmosu a jednoho astronauta NASA,“ upřesnil Roskosmos.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa