Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruské i ukrajinské síly jsou vyčerpané, boje polevily. Zvrátí další fáze vývoj války?

Autor: CNN, mav - 
15. července 2022
05:00

Po dobytí Luhanské oblasti vyhlásilo Rusko jistou pauzu v bojích, aby si jednotky mohly odpočinout, doplnit síly, výzbroj… Odpočinek potřebují i ukrajinští obránci, navíc čekají na dodávky dalších západních zbraní. Nadcházející fáze bojů může celou válku zvrátit, rozebírá analýza CNN.

Když před čtvrt rokem Vladimir Putin změnil cíl své „speciální vojenské operace“ a zaměřil se na východ Ukrajiny, činil tak poznamenaný neúspěchy prvotního výpadu na Kyjev a zoufale toužící aspoň po nějakém úspěchu, kterým by si zachoval tvář. Když po krvavých a vleklých bojích obsadil Lysyčansk, a tím i zbytek Luhanské oblasti, byl ruský prezident na půli cesty.

Teď ale válka dospěla k dalšímu rozcestí, vojáci na obou stranách se chystají na třetí dějství bojů, jež by mohlo konflikt zvrátit. „Je to velmi opotřebovávací boj,“ konstatuje Justin Bronk z anglického think tanku RUSI, „zápas dvou armád, jež obě utrpěly ohromné ztráty a jsou velmi blízko vyčerpání.“

Očekává se, že dalším Putinovým krokem bude postup na zbytek Doněcké oblasti, aby tak Kreml naplnil svůj (po fiasku u Kyjeva) hlavní cíl, ovládnout celý Donbas na východě Ukrajiny.

Ale kdy a jak na takový postup dojde, těžko odhadovat. Rusko sice pokračuje v ostřelování a leteckých úderech na různých frontách na Ukrajině, avšak pozemní vojska mají patrně pauzu. Jednotky si musí odpočinout, doplnit personální ztráty i výzbroj.

To může dát obráncům čas připravit obranu těch částí Doněcké oblasti, jež ještě drží, zejména průmyslového pásu od Slovjansku k jihu. Příští fáze války nemusí být tou poslední, ale podle analytiků její výsledek výrazně ovlivní celkový výsledek konfliktu.

Lekce od Luhanska

Poslední tři měsíce vyčerpávajících bojů byly docela něco jiného než úvodní dějství ruské invaze, jež se neslo ve znamení rozptýlených ofenziv ze severu, východu i západu a skončilo jasným selháním snah převálcovat Kyjev a další klíčová města. Místo toho na jaře Kreml soustředil své značné síly na menší oblast.

Ruská ofenziva se poučila z prvotních chyb. Například protiletecká obrana, zejména S-300, byla nasazena k poskytování široké, spíš než jen lokální ochrany, což značně snížilo efektivitu ukrajinských dronů, psala CNN.

„Ve druhé fázi této války se Rusko vrátilo ke kořenům,“ popsal pro CNN Max Bergmann z Centra strategických a mezinárodních studií. „Využili svou početnost, své dělostřelectvo, buší do Ukrajinců a postupují pomalu.“ Nová taktika nesla úspěchy, po týdnech vysilujících bitev Rusové v Luhanské oblasti ovládli jedno strategické město po druhém a odhalili slabá místa ukrajinských vojsk. „První kolo vyhrála Ukrajina knockoutem, to druhé Rusko na body,“ přirovnává Bergmann válku k boxu.

Na východě bojují do velké míry ty nejzkušenější z ukrajinských jednotek. Ruské bombardování jim způsobilo podstatné škody, jež nelze snadno nahradit. Ale vyčerpaní jsou po třech měsících i nájezdníci.

Mnozí Rusové se už nějaký čas obávali všeobecné mobilizace, zatím Kreml ohlásil mobilizaci dobrovolnou – 85 federálních subjektů (republiky, kraje, oblasti atd.) musí postavit, spěšně vycvičit a zaplatit dobrovolné prapory. Pokud každý subjekt zajistí jeden prapor o 400 vojácích, do konce srpna by to mělo znamenat 34 tisíc nových bojovníků, píše think tank ISW.

„Ruské jednotky, jež bojovaly u Severodoněcka a Lysyčansku, nejspíš potřebují delší čas na odpočinek a dovybavení, než se opět pustí do velkých ofenzivních operací,“ dodal ISW. V těchto dnech se tak bojuje v menším měřítku.

Ukrajinci zatím čekají na dodávky dalších a dalších zbraní ze Západu, respektive potřebují čas, aby se s nimi vojáci naučili zacházet. Naopak v tomto ohledu mají Rusové horší výhled. Své moderní zbraně a munici do velké míry vyčerpali, kvůli mezinárodním sankcím jen s obtížemi mohou vyrábět další. A tak nasazují „hloupé bomby“ či starší techniku. Toho všeho má Rusko zřejmě dostatek, otázka však je, v jakém stavu.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

 

Slovjansk, druhý Mariupol?

„Vypadá to dost nehybně, ale je to velmi nestabilní rovnováha a nevíme, kterým směrem se prolomí,“ dodal Bergmann. „V zákulisí to bude na obou stranách hektické úsilí připravit se na budoucí ofenzivy.“

Dalším krokem Rusů patrně bude postup na zbytek Doněcké oblasti, stejně jako v Luhanské se budou snažit unavit a obklíčit ukrajinské obránce. Jistě to bude další hořký a krvavý boj. „Ve známost vejdou dvě jména: Slovjansk a Kramatorsk,“ zmiňuje Samir Puri z Mezinárodního ústavu strategických studií dvě strategická města zatím v rukou Ukrajinců. „Mám obavy, že to bude další Severodoněck a Mariupol,“ připomíná zkázu dvou center Doněcké oblasti.

„Pravděpodobně zaútočí na Slovjansk, proto zřejmě přibývá raketových úderů,“ uvedl starosta Vadym Ljach. „Myslím, že jakmile bude nepřítel schopný podniknout útočné operace, započne destrukci infrastruktury a celého města.“

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa