Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Naprostá šaráda.“ Ukrajina nahrála telefonát dvou Rusů, útočilo na ně vlastní letadlo

Autor: tsv - 
25. března 2022
05:00

Ukrajinské bezpečnostní službě se podařilo získat zvukový záznam telefonátu mezi dvěma ruskými vojáky. Ti společně nadávali na vedení „speciální vojenské operace“, postěžovali si na nedostatečnou výbavu, válku nazvali šarádou a upozornili na to, že Rusové střílí do vlastních řad. Ukrajinské jednotky podle nich naplno „likvidují“ ruské konvoje.

Útok na Mykolajiv podle jednoho z vojáků vyvolal mezi jednotkami naprostý chaos. Poručíci ignorují připomínky a prosby svých podřízených, z nichž polovina válčí s těžkými omrzlinami. „Ale neplánují je léčit v nemocnici,“ řekl během hovoru, který nahrála Ukrajinská bezpečnostní služba. O okupaci hovořil jako o „invazi hodné blázince“. „Jednoduše je to naprostá šaráda. Nazvu to takhle,“ dodal muž.

Šéf Rusovy jednotky, generálporučík Jakov Rezancev, údajně svým vojákům sliboval rychlý konec mise. „Víš, co nám řekl?“ směřoval voják ke svému kolegovi na telefonu. „Že není žádným tajemstvím, že zbývá jen několik hodin, než celá speciální operace skončí. A teď ty hodiny pořád přibývají dál.“

Voják během hovoru zmínil i nedostatečnou ochranu a výzbroj. S problémem se jednotka svěřila Rezancevovi, ten nad ním ale jen mávl rukou. „Řekli jsme: ‚Soudruhu generále, sakra, máme tu situaci.‘ A on jen řekl: ‚Synu, buď silný.‘ A pak šel do p*dele. Je to tu směšný. Naše vlastní letadlo slétlo a začalo nás bombardovat.“

Všechno jsou to kecy

„Ani v Čečensku to nebylo jako tady,“ pokračoval voják. „Tahle ‚speciální operace‘ sakra… S respektem k domovům, které vůbec nemají být ničené… jsou to kecy,“ dodal. Voják, který se účastnil útoku na Mykolajiv, do telefonu popsal, jak ukrajinské jednotky „zlikvidovaly“ konvoj ruských obrněných vozidel vyslaných na město. Na audionahrávku upozornil server DailyMail.

Špatná morálka panuje mezi znepřátelenými vojáky od začátku invaze. Armáda i sám prezident Vladimir Putin očekávali téměř okamžitý konec operace, s ustavičným odporem ukrajinských vojsk nepočítali. Ruská bezpečnostní agentura FSB přitom, jak vyšlo najevo, na Ukrajině za poslední roky získala dostatek interních informací k tomu, aby správně vyhodnotila, že invaze neproběhne tak, jak to prezident plánoval.

K vyhlášení války Putina zřejmě motivovaly optimistické výroky vysoce postavených agentů FSB, kteří se báli říkat prezidentovi pravdu a kteří za podávání lživých informací skončili v domácím vězení.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video  „Nepodceňujte Bělorusko,“ varuje bezpečnostní analytik. A popsal první „TikTokovou“ válku  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa