Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co by se stalo, kdyby Rusko rozpoutalo jadernou válku? Malá doba ledová a hladomor, tvrdí experti

Autor: DVL - 
10. července 2022
05:25

Jaderné zbraně, to je něco, čím Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem vyhrožuje světu. Hned v počátku války na Ukrajině Putin nařídil uvést zbraně do vysokého stupně bojové pohotovosti. Nová studie říká, že jaderná válka mezi Ruskem a Spojenými státy by zapříčinila „malou dobu ledovou“. Ohnivé bouře by vypustily kouř do horní atmosféry, a tak by zablokovaly slunce. Během prvního měsíce by se průměrné globální teploty snížily na -10.56 stupňů, což by bylo méně než před 11 700 lety za poslední doby ledové, píše deník Daily Mail.

Jenom za poslední měsíc Kreml varoval Evropu, že se rozplyne v jaderné apokalypse – tento verbální útok reagoval na západní spojence Ukrajiny, kteří do obléhaného Kyjeva přislíbili poslat více zbraní.

Nyní nový výzkum, v plném znění publikován v deníku AGU Advances, naznačuje, že pokud by došlo k jadernému konfliktu mezi Ruskem a USA, velice pravděpodobně by útok zapříčinil „malou dobu ledovou“, která by trvala tisíce let. Ohnivé bouře by vypustily saze a kouř do horní atmosféry, což by zablokovalo slunce a vyústilo v neúrodu po celém světě.

V prvním měsíci by se průměrné globální teploty snížily na -10,56 °C. Teplota by byla nižší než za poslední doby ledové, která trvala déle než 100 000 let. Na jejím konci (před 11 700 lety) došlo k prudkému zvýšení globálních teplot o 12,22 °C a vyhubení mamuta srstnatého.

Každému se změní život

Studie je založena na mnohonásobných oblastních počítačových simulacích. Její hlavní autorka doktorka Cheryl Harrisonová z Univerzity v Louisianě uvedla: „Nezáleží na tom, kdo koho bombarduje. Může to být mezi Indií a Pákistánem nebo NATO a Ruskem. Jakmile je jednou kouř vypuštěn do horní atmosféry, roznese se po celém světě a ovlivní každého.“

Nicméně ruská invaze na Ukrajinu dostala otázku nukleární hrozby do popředí a tato americká studie je první, která potvrzuje strašlivou představu o zásahu do životního prostředí, kdyby se Putin skutečně rozhodl pro jadernou válku.

Podle mezinárodního institutu Stockholm International Peace Research Institute má 9 států včetně Velké Británie v současné době pod kontrolou více než 13 000 jaderných zbraní. Výzkum dále ukazuje, že teplota oceánu by rychle klesala a nevrátila by se do původního stavu ani po vymizení kouře.

Nebezpečí hladomoru v oceánu

Jak by se planeta ochlazovala, mořský led by se rozšířil o více než 15 milionů čtverečních kilometrů a zasáhl by až 1,8 metrů hluboko, což by zablokovalo velké přístavy v Pekingu, Kodani a Petrohradu. Pak by se rozšířil do podnebně mírnějších pobřežních oblastí a zabránil by lodní dopravě plavit se přes severní polokouli. Následně by bylo obtížné dostat jídlo a zásoby do některých měst jako Šanghaj, kde lodě nejsou připraveny čelit mořskému ledu.

Náhle by výpadek světla a prudké navýšení teplot (především na Antarktidě a v Severním Atlantiku a Severním Pacifiku) zapříčinilo smrt mořských řas, které jsou jádrem mořského potravního řetězce. Výzkumníci tvrdí, že rybaření a akvakultura by se v podstatě zastavili vznikem „hladomoru v oceánu“.

Doufáme, že studie přesvědčí národy

Jeden model napodobuje USA a Rusko při použití 4 400 100 kilotunových jaderných zbraní k bombardování měst a průmyslových oblastí. V tomto případě by požáry vyvrhly 150 teragramů nebo více než 150 miliard kilogramů kouře a černého uhlíku pohlcujícího sluneční záření do horních vrstev atmosféry.

Jiný model ukázal, že kdyby Indie a Pákistán odpálily 500 100 kilotunových jaderných zbraní, což by vedlo k úniku pěti až 47 teragramům a 5 miliardám až 47 miliardám liber kouře a sazí.

Spoluautor studie profesor z Rutgerské univerzity Alan Robock dodal, že: „Jaderná válka by vyústila v katastrofální následky pro každého. Světoví lídři naše studie používali v 80. letech jako impuls k ukončení soupeření a závodů v jaderném zbrojení a před pěti lety jako smlouvu v OSN k zákazu jejich použití. Doufáme, že tato nová studie ponoukne další národy k uznání této zakazující smlouvy.“

Kalkulace také demonstrují propojenost světových systémů, především co se týče sopečných erupcí, masivních lesních požárů nebo válek.

„Aktuální válka na Ukrajině s Ruskem a ovlivnění cen plynu nám skutečně ukázalo, jak křehká je naše globální ekonomie a naše dodavatelské řetězce,“ komentovala Harrisonová. 

Nejsou to však jenom hrozby jaderné války, co by na Zemi mohlo mít podobné účinky. Sopečné erupce také produkují vzdušné částice do horní atmosféry a po celou dobu historie měly podobně negativní dopad na planetu a civilizaci.

„Jaderné válce můžeme zabránit, na klimatické změny se musíme připravit.“

„Můžeme se vyhnout jaderné válce, ale sopečné erupce jsou rozhodně něco, co se bude opakovat, a nemůžeme s tím nic udělat, takže je důležité, abychom se bavili o přizpůsobování a naučili naši společnost, jak se připravit na nezbytné klimatické změny. Nicméně musíme udělat všechno pro to, abychom zabránili jaderné válce. Následky by byly katastrofální pro celou naši planetu,“ vysvětlila Harrisonová.

Oceány se zotavují déle než půda. Pokud by došlo k nejhoršímu scénáři mezi Ruskem a USA, pravděpodobně by obnova půdy trvala několik desítek let a zotavení oceánu stovky let, nejhůře by dopadl Severní ledový oceán. Mořské ekosystémy by byly ihned zdevastovány, což by vyústilo v dlouhotrvající světový problém pro rybářství a další služby, dodala doktorka.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci s finským prezidentem Alexanderem Stubbem v Kyjevě (3. 4. 2024)
15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

diskutujici ( 10. července 2022 09:07 )

To by šlo celé EURO7, Green Deal a všechny ty ( i ) do kytek, že?

frantacizek ( 10. července 2022 09:00 )

jako zase tak úplně nestrašte - jen USA mají tady v Evropě na moři ponorky schopný lokalizovat jaderné střely a ihned je ničit, ještě než zasáhnou cíl. Navíc Putin (i když na to bych se spoléhal nejméně) deklaroval, že se chce dohodnout snad na prodloužení smlouvy o držení jaderných zbraní. Ale to se mu zdálo ten den, druhý už to mohlo být jinak a dnes už může být pro vyhlazení Evropy. Podle mě by jej měly tajné služby s pomocí jeho opozice, která už musí být i v Kremlu široká, odstranit. Zajmout, dát do ústavu, nemusí ho ani zabíjet, je evidentně psychicky nemocný totiž..

Jirik-ta ( 10. července 2022 07:12 )

Velký reset by nastal. a usa ?

Jirik-ta ( 10. července 2022 07:11 )

UFO1 ( 10. července 2022 06:16 )

V dnešní době je použití jaderné zbraně sebevražda....tyto zbraně jsou zbytečné, nepoužitelné...

Zobrazit celou diskusi