Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výjimečné snímky ISS, sopečných kráterů i vrcholků hor: Kam se podívaly speciální kamery

Autor: Mii - 
28. května 2022
21:11

V dnešní době už není problém vydat se virtuálně i do těch nejvzdálenějších koutů světa. Stále ale existují místa, která ještě tolik zdokumentovaná nejsou – je těžké do nich s potřebnou technikou vyrazit. Třeba takový vesmír, sopečné krátery nebo vrcholky skutečně masivních hor. Google však strávil posledních 15 let zaznamenáváním právě těchto míst, i úplně „obyčejných“ a se všemi se podělil. Lidé si tak mohou prohlédnout unikátní snímky, jejichž pořízení ještě donedávna nebylo možné.

Poprvé se tak lidé můžou vydat třeba do vnitřku Mezinárodní vesmírné stanice, kde astronauti tráví dlouhé měsíce. Nebo na Vánoční ostrov, zatímco zde dochází k migraci milionů krabů. I k ledovci v Grónsku či do kráteru sopky na ostrově Ambrym.

Ve všech případech jsou to panoramatické snímky pořízené kamerami Google Street View – už dávno nemusí být připevněné na snímkovacích autech. Existuje i jejich mobilní verze, kterou lze umístit do speciálního batohu a z něj pak fotit. Chystá se také další verze kamery, kterou bude možné upevnit na jakékoliv auto. To dává možnost vzniku dokumentace v místech, kde to dříve nebylo možné.

Zajímavostí pak je, že úspěch na Street View má i samotné Česko. Za poslední rok jej v aplikaci navštívilo více lidí než třeba Švýcarsko nebo Singapur. Oblíbené byly zejména památky v Praze. Proto také detailně nafocené ve vysokém rozlišení je třeba i pražské Národní muzeum nebo Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko.

Snímky zajímavých míst si prohlédnětě v naší galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi