Bez Zvonků by Dara Rolins možná vůbec neexistovala. Kariéru mladičké Darinky v roce 1984 řídila na Slovensku jistá dáma, která se velmi dobře znala se skladatelem Jiřím Zmožkem (79). Toho poprosila, aby pro malou zpěvačku napsal písničku. Zmožek už tehdy úzce spolupracoval s Gottem a napadlo ho, že by nebyl špatný duet děvčátka se Slavíkem. „Karlovi se ten nápad moc líbil, a tak se rozhodl, že naši maminku, která za Darču tehdy vše rozhodovala, osloví sám,“ prozradila Aha! Dařina sestra a textařka Jana Rolincová (59).

Když ale maminka zvedla telefon a v něm se ozvalo: „Dobrý den, tady Karel Gott“, poslala Slavíka někam a telefon položila. „Myslela si, že si z nás někdo dělá blázny. Karel musel zavolat podruhé. Moc se mu omlouvala. Byli jsme všichni v sedmém nebi, ta nabídka byla pro nás obrovská čest a pocta,“ pokračuje Rolincová s tím, že Zmožek tehdy po maminčině souhlasu okamžitě požádal o text Zdeňka Rytíře (†69).

„Když Darinka s Karlem písničku nazpívali, byl listopad a Karel měl vánoční koncert v Lucerně. Tam s Orchestrem Ladislava Štaidla písničku poprvé představili. Měla obrovský úspěch. Jako Darinčin doprovod jsme tam seděly s maminkou a měly jsme slzy v očích,“ popisuje Rolincová vznik Zvonků, ze kterých se stal obrovský hit.

Tehdy se jen v Československu prodalo na 200 tisíc kopií, a když o rok později vyšly Zvonky jako Fang das Licht v Německu, bořily okamžitě hitparády, a to i v Rakousku, Švýcarsku, státech Beneluxu a v Rusku. Prodalo se jich na milion kusů. Zvonky štěstí, tedy Zmožek, Gott a Štaidl, udělaly z Darinky hvězdu, kterou si vzal Štaidl okamžitě do své stáje.

Vznik písničky Fang das Licht v Německu byl dramatický. „Vydavatelství Polydor ji vůbec nechtělo, že duety s dítětem už tu byly,“ popisoval Aha! před lety Gott.

Ten tehdy, aniž by to Polydor schválil, zašel za Michaelem Kunzem, nejúspěšnějším evropským muzikálovým libretistou, a poprosil ho o německý text. „Dlouho jsem tehdy Polydor prosil, aby písnička dostala šanci. Nakonec manažery dostal fakt, že Darinka umí perfektně německy. A když to potom odzpívala hned napoprvé, všem spadla čelist,“ komentoval zrod duetu u sousedů Gott s tím.

Pod Štaidlovou taktovkou

Štaidl ve svém studiu v Jevanech vyprodukoval v roce 1986 desku Darinka, pro kterou napsal i několik písní: Láska už je za rohem, Jaká jsem, O tom budem píseň hrát nebo Když je slunce nad hlavou. Na desce byly i písně od Zmožka a jiných umělců a mnohé z textů vyšly z pera právě Darinčiny sestry Jany.

Video
Video se připravuje ...

Dara Rolins: Proč se převlékla za Gotta? A jak se jí zpívalo s Charlottkou? David Turek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
123 fotografií