Smutek a nostalgie nad tím, že sice je koho oslavovat, ale už ho nikdy neuvidí - to byl pocit, který převládal v zákulisí pražské haly O2 universum. Mekyho manželka Katka tak splnila další z úkolů, které jí před smrtí manžel zadal. „Celé si to naplánoval a popravdě asi věděl, jak moc mi to pomůže po jeho odchodu. Od té chvíle, co nás Meky opustil, jsem ponořená do práce a nestíhám smutnit,“ svěřila Blesku.

Žbirková sezvala dvacítku zpěváků, kteří si rozdělili jeho nesmrtelné hity. „Meky, počuješ nás?“ ptala se Bára Basiková (59) s pohledem vzhůru poté, co odzpívala Atlantídu. Marta Jandová (48) zase zavzpomínala, že Žbirka byl pro ni jako strejda, který ji znal odmala.

Tři generace: Kdo co zpíval?

O Mekyho hity se podělily hned tři generace českých a slovenských zpěváků! Tu starší reprezentovali vedle zmíněné Báry Basikové (59, Atlantída) třeba Peter Nagy (62, Zažni) s Jiřím Macháčkem (56, Milionkrát), Michalem Malátným (52, Biely kvet) a Danem Bártou (52, Balada o poľných vtákoch, Mám rád). Střední zase Jana Kirschner (43, Jesenná láska), Katarína Knechtová (41, Múr našich lások) nebo David Kraus (42, Fair Play). A muzikantské naděje zastupovali třeba Lenny (29, All My Days), Mirai Navrátil (30, Každý chce byť naj), kapela Slza (Catherine) nebo Mekyho syn David (27, Nejsi sám).

Video
Video se připravuje ...

Žena a syn na křtu posledního alba Žbirky: Proslov přímo k Mekymu David Turek

Fotogalerie
36 fotografií