Kateřina Žbirková byla dlouhé roky manželovou manažerkou a nezměnilo se to ani po jeho smrti. Krátce před smrtí pracoval Žbirka na svém posledním albu a vdova má díky tomu pořád plno práce. „Po koncertech otevírám iPad s dalšími úkoly od Mekyho,“ přiznala pro slovenský list PLUS 7 DNÍ.

Vášnivou pracovitostí trpěl i sám Meky. Do posledních dní pracoval na albu, které dostalo název Posledné veci. Posledné veci je název milostné básně z Hevierovy básnické sbírky Vták pije z koľaje z roku 1977,“ vysvětlila Katka.

Video
Video se připravuje ...

David Žbirka o tátovi Mekym (†69): Jeho telefonní číslo nesmažu David Turek

Název alba podle milostné básně

Právě poezie Žbirku fascinovala v posledních měsících jeho života. „Meky se v době lockdownů intenzivně zaobíral poezií. Panu Hevierovi chtěl písničku věnovat jako překvapení, ale nakonec se o ní dozvěděl až ode mě, když jsem mu zavolala, že podle ní chceme pojmenovat i celé album,“ uvedla vdova.

Na albu Meky kromě díla Daniela Heviera (66) zhudebnil i básně Václava Hraběte (†24) nebo Joža Urbana (†35).  „Aranžmá skladby dýchá nostalgickou náladou a píseň je i poslední na albu. Samozřejmě, že Mekyho odchodem dostal název alba i písně další rozměr,“ objasnila Katka.

Pohřeb jako akce pro veřejnost

S Mekym má Katka stále plné ruce práce. „Nejdřív mě zaměstnávalo organizování pohřbu, což bylo dost náročné,“ vzpomíná. „Navíc to bylo ještě v čase zuřící pandemie a za účasti mnohých vážených hostů, včetně paní prezidentky Zuzany Čaputové. Brala jsem to jako každou jinou velkou akci, které jsem už mnohokrát organizovala, a myslím, že právě to mě zachránilo před zhroucením,“ svěřila se.

Album i turné 

Tím ale zápřah zdaleka neskončil. „Hned potom jsem musela pokračovat v organizování nahrávání alba v Londýně, kde už bylo zarezervované studio KONK, které je ve čtvrti, odkud pocházela Mekyho máma a kde teď bydlí Daivd. Dodělával se obal, sepsala jsem texty a tak dál. Vlastně jsem se od té doby nezastavila. A to je dobře,“ je ráda. 

K tomu Katka ještě organizuje podzimní koncerty, které měl Meky naplánované. Místa i data zůstala, jen už se bohužel budou muset obejít bez Mekyho. Vdova turné pojala jako poctu svému manželovi a spojila se s řadou umělců, aby koncerty mohly proběhnout i navzdory Mekyho odchodu. Velkou oporou je pro ni i syn David.

Video
Video se připravuje ...

Žena a syn na křtu posledního alba Žbirky: Proslov přímo k Mekymu David Turek

Fotogalerie
89 fotografií