Chystáte se částečně stěhovat do Portugalska, hodně cestujete ve svém obytném autě, nabízí se otázka, co pro vás vlastně znamená domov?

Často jsem o tom teď přemýšlel, a i když to možná zní jako klišé, jsou to lidi – moje žena Bára, pak samozřejmě rodiče a kamarádi. A co se týká nějakých předmětů, budou to určitě knihy. Nedávno jsme doma třídili věci podle KonMari, což spočívá v tom, že všechno vyložíte ze skříní a ptáte se sami sebe, jestli vám to ještě dělá radost, nebo byste se toho měli zbavit, a já jsem měl největší problém zbavovat se knížek. Potom jsou pro mě ještě důležité gramodesky, ty mám také hodně rád.

Fotogalerie
18 fotografií

Desky si kupujete sám, nebo jste i něco zdědil?

Mám něco retro i něco nového, je to takový mix, asi čtyřicet padesát desek. Je mezi nimi třeba cimbálovka po rodičích, a o té vím, že si ji určitě nechám, té se zbavovat nebudu. 

Jak často doma třídíte věci podle systému Marie Kondo a čím vás to zaujalo? 

Na stěně doma máme citát, který se týká minimalismu. Ale to je pro nás spíš jen neuskutečnitelné přání. Už kvůli naší profesi  tak žít nemůžeme. Mít třeba jen dva páry kalhot a tři páry bot… Zvlášť Bára, která je modelka, potřebuje větší šatník. Ale díky KonMari máme alespoň přehled o tom, co kde je. Znervózňuje mě generace našich rodičů, kteří mají doma věci, na které deset let nesáhli, na které se práší a oni ani nevědí, proč je mají. 

Momentálně bydlíte na Vinohradech, ale vaše žena se už přesunula do bytu, který jste si pronajali v Portugalsku. Co vás ke stěhování vedlo?

My se tam nestěhujeme úplně, chceme žít napůl v Česku a napůl v Portugalsku. S mojí profesí by to ani jinak nešlo. Teď mě například čeká 21. října koncert na památku Miro Žbirky v O2 areně, kde budu mít duet s Janou Kirschner. Zároveň vydáváme s Lake Malawi desku The Great Video Game Crush, kterou pokřtíme v Roxy 9. listopadu. Ale Bára už do Portugalska odletěla napřed. Vlastně to celé byl její nápad. Během covidu jsme si totiž uvědomili, jak je pro nás důležitý sport. Propadli jsme surfování a v Portugalsku jsme se při něm seznámili s majiteli místní surfařské školy. Momentálně tam u nich parkujeme naši obytnou dodávku, takže je vždycky možnost, kde přespat. 

Jak a kdy jste k obytné dodávce přišli?

Nechali jsme si dovézt obyčejnou pošťáckou dodávku z Německa a kamarád z Vrchlabí nám ji podle našeho přání a s naší pomocí přestavěl. Zůstala tam jen sedadla řidiče a spolujezdce, která se dají otočit. Pak je tam velká postel a pod ní praktický úložný prostor na všechno potřebné.

Video
Video se připravuje ...

Modelka Bára Podzimková a Albert Černý: Svatba na spadnutí! Markéta Reinischová

Jak se vám cestování a bydlení v dodávce osvědčilo?

Jsme z toho nadšení. Skvěle se tam spí a moc nás na tom bavilo třeba to, že jsme s Bárou jednou ráno vstali a sjeli jsme si na snídani do pekárny ještě v pyžamu. Dodávku jsme do Portugalska odvezli v dubnu. Ty tři tisíce kilometrů jsme jeli čtyři dny a zakotvili jsme právě u našich kamarádů ze surfařské školy v Ericeiře. To je město asi 50 kilometrů od Lisabonu, kde jsou ideální podmínky na surfování.

A přímo tam jste si teď pořídili byt? Jak jste ho našli?

Nás nejvíc zajímalo, aby byl blízko vody. Bára vyhledala nějaké nabídky na internetu a ti naši kamarádi se tam pak zašli podívat. Vzhledem k tomu, že se jim tenhle byt líbil a bylo o něj víc zájemců, hned mi volali, ať okamžitě pošlu majitelům mail, že máme zájem. Bylo to v den naší svatby, takže já jsem půl hodiny před obřadem posílal mail do Portugalska s tím, co s Bárou děláme, s nějakými fotkami a přidal jsem tam i videoklip, kde jsme s Bárou společně. Napsal jsem, že se zrovna bereme, což myslím pomohlo, takže mi paní majitelka odpověděla, že se jí líbí muzika, co dělám, a že nás vybrala.

Autor: Archiv Alberta Černého

Jak vaše vysněné portugalské bydlení vypadá?

Je to světlý byt, dispozičně 2+1 a s balkonem, což je skvělé. Dobré je i to, že tam budeme mít pokoj navíc pro návštěvy. Bára už má domluvené s rodiči, že za ní přiletí před Vánocemi. Jinak Vánoce budeme trávit v Česku, s rodinou.  

Byl to tedy už zařízený byt. Váš byt na Vinohradech, ve kterém jste bydleli doposud, jste si ale zařizovali sami…

Ano, ten jsme si zařizovali kompletně sami před třemi lety. Zachovali jsme akorát kuchyňskou linku, která tam byla. K ní jsme pak přidali jednu úložnou skříň. Jinak jsme si nechali udělat na míru postel, knihovnu, velkou skříň v předsíni a také masivní poličky, které máme našroubované v obýváku i v ložnici. K tomu tam máme nějaký mix z IKEA, pohovku francouzské značky… Pracovní stůl v ložnici už jsme chtěli měnit, ale teď, když se chystáme byt pronajímat, jsem rád, že jsme to neudělali.

Co máte na vašem vinohradském bytě nejradši?

Baví mě tam masivní dubové podlahy, stará původní okna, vysoké stropy, dvoukřídlé dveře, a navíc jsem se nedávno začínal zajímat o nepřímé osvětlení. Fandím Hynkovi Medřickému, který vyrábí své vlastní žárovky. Mají tři polohy, které jsou pro člověka přirozené – modrou, teplou žlutou a červenou na usínání. Např. před spaním by si člověk neměl svítit modrým světlem. V ložnici máme hned dvě jeho žárovky a než jdeme spát, tak si svítíme červeným světýlkem.

Také postel si nechali manželé dělat na míru.
Autor: Archiv Alberta Černého

Zrovna tyto žárovky byste si mohl snadno vzít s sebou do Portugalska. Co si s sebou určitě přestěhujete dalšího?

Asi varnou konvici, protože jsem milovník čaje, a dostali jsme jednu skvělou jako svatební dar. Dá se nastavit na různé teploty a já rád vařím zelené i černé čaje. Akorát po sklepě se mi bude možná v Portugalsku trochu stýskat. Na Vinohradech v něm totiž nechávám kvasit zeleninu. To je takový můj další koníček. Koupím si třeba ředkvičky, nechám převařit slanou vodu, počkám až vychladne, naliju ji do nádoby s ředkvičkami a uzavřu bez přístupu vzduchu. Plné sklenice dám aspoň na 14 dní do sklepa. Akorát pravidelně musím upouštět vzduch, aby to nebouchlo. Podobně jsem si pěstoval i kombuchu, ale ta nepřežila právě náš přesun do Portugalska. Cestu zvládla, ale když jsme odletěli, nechal jsem ji na starost kamarádovi a tomu umřela. Chci tím jen na závěr říct, že doma je pro mě také tam, kde mám dobré jídlo a pití.

Rozhovor najdete v listopadovém čísle Blesku Bydlení, které je v prodeji od 19. října 2022. Dále se v něm dočtete, jak bydlí herečka Denisa Pfauserová, jak si zútulnit interiér a taky spoustu dobrých rad pro vaši ložnici. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!