Slavná umělkyně byla po zážitku natolik otřesená, že se rozhodla o něm promluvit veřejně. „Po dvou hodinách čekání sedím na svém místě v letadle u emergency exitu a vedle mě si sednou dva pánové, tak kolem šedesáti let. Jsou to Češi. Dělám, že nemluvím česky, nechce se mi,“ začala svůj text, který v pondělí dvě minuty před polednem zveřejnila na facebooku. 

Po teroristickém útoku ve slovenské Bratislavě, při kterém byli dva mladí muži (†23 a †27) zastřeleni před gaybarem Tepláreň, se sama musela zamyslet nad tím, zda aktuálně pociťuje větší strach... A nechutná šikana v letadle ji přesvědčila o tom, že se útoky proti LGBTQ+ komunitě odehrávají každý den a je potřeba o nich mluvit. 

Video
Video se připravuje ...

Eliška prodělala jako dítě rakovinu: Horší vzpomínky jsem vytěsnila z hlavy Andrea Ulagová, Blesk Zprávy

„Po chvíli slyším, jak se mezi sebou dohadují: ,To je jako týpek, nebo ženská, to vedle tebe, co to s náma sedí?' Ignoruju a držím hubu. Začnou se bavit o něčem jiném a za chvíli: ,Hele, ten hermafrodit vedle, co to jako je?' Už to nevydržím, strhnu si roušku a říkám, jestli by si mohli hledět svého, že to opravdu není jeho záležitost... Během letu takových poznámek slyším ještě dost. ,Tvl ale nějaký kozy to má. Si to možná vyfotím. Ono to má nějaký kecy, jo? Se asi naštvu. Tvl to je nějakej přeoperovanej exemplář.' Pod kapucou mi začnou téct slzy. A nešlo nic dělat. Takhle explicitně vedle mě, do očí,“ popsala ilustrátorka. 

Podzimková poprosila o jiné místo, letadlo bylo ale zcela plné. Po cestě z letiště jí pak prý bylo „úzko a nechutno“. „Proč to píšu? Já vím, že jsme tím už všichni unavení. Ani my fakt nechceme, aby tohle bylo politickým tématem, ale tohle se furt děje! Gay lidem, trans lidem, queer lidem, lidem s jinou pletí, lidem s jinejma vlasama, lidem s jinými názory, lidem s jiným čímkoli,“ posteskla si. 

 

Eliška Podzimková patří mezi české ilustrátorské špičky a prosadila se i v americkém New Yorku. V roce 2014 vyšla například jedna z jejích ilustrací na obálce newyorského časopisu Metro, spolupracovala i s šéfkuchařem Jamiem Oliverem nebo s magazínem Vogue. V pubertě porazila rakovinu a dnes se skrz projekt Můj nový život snaží pomáhat dětem s onkologickým onemocněním. V osobním životě je šťastná se svou přítelkyní.

Video
Video se připravuje ...

Malý princ Elišky Podzimkové: Making of z Islandu Eliška P. / Youtube.com

Fotogalerie
81 fotografií