Na Palachově náměstí se v pátek sešlo cca na tisíc studentů a členů LGBT+ komunity, kteří s lampiony a světýlky zamířili před slovenskou ambasádu. Cílem setkání bylo vyslovit se proti násilí na sexuálních menšinách. Lampionový průvod je reakcí na nedávnou střelbu před bratislavským barem Tepláreň, při které mladý pachatel chladnokrevně zavraždil dva nic netušící zákazníky tohoto baru.

Vraha k činu přivedla jeho nenávist vůči homosexuálům. Řečníci ve svých projevech apelovali na politiky, aby přestali LGBT+ komunitu znevýhodňovat a podnikli kroky pro její zrovnoprávnění, nejčastěji zazněly požadavky týkající se manželství pro všechny. Zároveň upozornili zákonodárce, že jsou to právě oni, kdo je z velké části zodpovědný za náladu ve společnosti, ať v důsledku jejich politických rozhodnutí nebo nenávistných výroků vůči této skupině.

Přes Vltavu

Pochod od Rudolfina vyrazil kolem půl sedmé hodiny večer a před velvyslanectví dorazil zhruba hodinu poté. Cesta se obešla bez významnějších komplikací, pouze místy museli policisté na několik minut zastavit dopravu, než průvod projde. Asi nejvýznamnější omezení vzniklo v Chotkově ulici, kde se utvořila menší kolona, a kvůli průvodu nabralo několik tramvají zpoždění v řádech několika minut. Cestou z průvodu zaznívaly hesla jako: „Tepláreň nedáme“ nebo „Všichni jsme Tepláreň“.

„Nesnažíme se tady mířit jen na politiky, ale na celou společnost, svoje požadavky už opakujeme desítky let, a stále se nic neděje, dožadujeme se základních práv, která nám jsou upírána. Tahle akce je něco jako pochod Pride, akorát chceme lidem dát vědět, že tu nejsme jen jednou v roce. Chceme, aby nás významnější organizace podpořily, nejen když se jim to hodí, ale naopak právě teď, když potřebujeme vědět, že se tady můžeme cítit bezpečně,“ vysvětlila Blesku organizátorka Lala (20).

Plápolající svíce

U slovenského velvyslanectví účastníci pochodu uctili památku zavražděných mladíků zapálením svíček a položením květin před bránu ambasády. Součástí dění před ambasádou byl také hudební doprovod v podobě DJ setu. „Chtěli jsme pochod zakončit něčím radostným, abychom dali najevo, že žal není jediné, k čemu se máme uchýlit, že stále máme radost, která nás spojuje a dělá nás silnými,“ řekli Blesku organizátoři.

Posměch a plivání

Jedna z organizátorek pochodu se Blesku svěřila také se svou zkušeností s nenávistí vůči její komunitě: „Minulý týden se mi stalo, že cestou v metru si mě jeden člověk natáčel a při vystupování na mě plivnul. Odehrálo se to hned den po tom, co se stala ta událost v Bratislavě, zrovna když jsem jela na pietu, moje naštvání to akorát umocnilo.“

Podle účastníků pochodu je důležité si uvědomit, že vražda obou chlapců není pouhým selháním mysli jednoho člověka, ale výsledkem dlouhodobě rozdmýchávané nenávisti právě vůči celé LGBT+ komunitě. „Chceme upozornit na to, co se děje, a aby společnost a politici přijali to, že jsme tady a nikdy neodejdeme. To, co se stalo v Teplárně, se nesmí opakovat, proto s sebou dnes máme lampiony, chceme být vidět a slyšet,“ vysvětlil Blesku další z účastníků pochodu.

Video
Video se připravuje ...

Mateřské objetí Čaputové mu dalo sílu: Majitel bratislavského baru o teroru, který si vyžádal 2 životy Pavlína Horáková

Fotogalerie
38 fotografií