V Thomayerově nemocnici v Praze ho tehdy museli okamžitě operovat a rodině lékaři nedávali vůbec žádnou naději.

Zasáhl tatíček

Somr totiž byl po operaci několik týdnů v agónii, což je přechod organismu ze života do smrti, při němž vypovídají postupně funkci životní orgány. „Starali se o něho i jeho dva spolužáci – lékaři. Ti k nám byli upřímní a byli přesvědčeni, že to nepřežije. Proto se z rodného Vracova do Prahy vezl k Jožkovi tatíček, kterému tehdy bylo osmaosmdesát let. Bylo to strašně moc dojemné,“ svěřil deníku Aha! hercův synovec Pavel Somr (64).

Ještě máš čas...

Vzpomínal na to i sám herec. „Dodneška to vidím. Nade mnou byla bělovlasá hlava a já viděl pánaboha. A tatíček mi tenkrát řekl – Jožko, kam jdeš, nikam nechoď, ještě máš čas... A já tu větu cítil s takovým zvláštním návalem, jako by to byl skutečně pánbůh na nebi,“ líčil později Somr. Stal se zázrak a smrtelně nemocný herec se z agónie probral. Přestože si tehdy v nemocnici poležel ještě pár měsíců, nakonec se ocitl doma. A žil ještě dlouhých 26 let.

Zatáhl za brzdu

Příčinou těžkého zánětu slinivky byl podle lékařů hercův strašlivý způsob života. Somr se proto začal po návratu ze špitálu šetřit a nakonec zabrzdil úplně. Odešel i z milovaného Národního divadla, na jehož prknech prožil 23 let. Cítil, že už nemůže, protože agónie mu odstartovala všechny zdravotní problémy, s nimiž se potom do konce života potýkal.

Akutní zánět

U akutního zánětu slinivky je podle lékařů potřeba jednat rychle, protože při dlouhém odkládání může dojít k rozvoji šoku, v nejhorším případě končí zánět slinivky kolapsem organismu v důsledku selhání krevního oběhu. Proto je nutná hospitalizace v nemocnici.

Takhle jste ho neznali: Vášnivý fotbalista z Vracova

Byl nejen geniálním hercem, ale i brankářem fotbalového A-mužstva v rodném Vracově. Ke kopané měli blízko všichni tři bratři Somrovi – kromě Josefa ještě Antonín (†49) a Tomáš (75). On byl ale nejaktivnější. Nastupoval nejprve v mládežnických kategoriích, pak v 50. letech hájil vracovskou svatyni prvního týmu dospělých. „V šedesátých letech ještě hrával za staré pány. Při jedné z jubilejních oslav našeho klubu měl Jožka Somr také slavnostní výkop,“ připomněl současný sekretář vracovského fotbalového klubu Jiří Kudlík starší. „Jezdíval k nám také na zabijačky, kde mu chutnalo...“ zavzpomínal s nostalgií na nejslavnějšího rodáka.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Josef Somr (†88), herec s mimořádným nasazením Videohub

Fotogalerie
24 fotografií