Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smrt Josefa Somra (†88) láme srdce celebritám: „Josefe, miluju tě!“ vzkazuje David Novotný

/
  • Celebrity vzpomínají na Josefa Somra.
    16. října 2022 ● 14:40

    V neděli zasáhla český kulturní svět smutná zpráva. Ve svých 88 letech zemřel nezapomenutelný herec Josef Somr! Zpráva zdrtila řadu slavných osobností a vyvolala silné emoce. Kde kdo pak vyrukoval s kondolencemi či vytáhl vlastní vřelé vzpomínky... 

     

  • 1.

    Ředitel Národního divadla Jan Burian

    Josef Somr byl vynikající osobitý tvůrce, který vytvářel podobu moderního českého divadla a filmu,“ řekl ČTK ředitel Národního divadla Jan Burian.

     

  • 2.

    Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka

    „S velkým šokem jsem zaznamenal zprávu, že nás opustil velký bard českého herectví - Josef Somr. Odešel velký český herec a morální autorita, která svým chlapáckým, ale především ryze pravdivým herectvím oslovovala miliony diváků. Měl jsem to štěstí, že jsem se s ním potkal jako mladší herecký kolega, ale také jako režisér třeba detektivky Spirála nenávisti. Byl to vždy bez nadsázky jedinečný zážitek, setkání s osobností, která nemusela nikdy dávat najevo, že je hvězdou - on skutečnou hvězdou byl. Odešel tvůrce, který svým osobním i profesním životem dokázal, že herec může být svým divákům skutečnou společenskou oporou a vzorem,“ napsal na Facebooku Ondřej Kepka, prezident Herecké asociace.

     

  • 3.

    Jiřina Bohdalová

    Herečce Jiřině Bohdalové (91) došla slova. „Já to neumím říct, je to strašná ztráta. Skromný člověk, velký herec, velký kamarád,“ uvedla pro TN.cz.

     

  • 4.

    Město Vracov

    „Do letošního hodového víkendu zasáhla velmi smutná zpráva! Ve věku 88 let zemřel vracovský rodák, hrdý patriot, skvělý herec a velký člověk pan Josef Somr. Mistře, v našich srdcích a myslích budete žít věčně! Čest Vaší památce,“ objevilo se na facebookové stránce města Vracov, kde se Somr narodil.

     

  • 5.

    David Novotný

    „Josefe... Neříkám to moc často... Chlapům veskrze minimálně... Miluju tě... Jsem rád, že jsem se s tebou mohl potkat v rádiu, před kamerou i na jevišti,“ vyznal se herec David Novotný (53). 

     

  • 6.

    Jiří Strach

    „Do nebe odešel nejdobřejší a nejpokornější člověk, jakého jsem kdy v životě potkal. Josef Somr,“ napsal režisér Jiří Strach (49). 

     

  • 7.

    Pavel Novotný a Jan Hřebejk

    „Předháníte se a prd tomu rozumíte. Tohle byla jeho glancrole. Výpravčí Hubička. Mám rád tuhle scénu po promilované noci,“ svěřil se na Twitteru starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Na jeho slova pak zareagoval i režisér Jan Hřebejk

    „Absolutní protiúkol. Josef Somr byl velice plachý, věřící a jemný člověk. Hubička je ovšem prvotřídní,“ souhlasil s Novotným.

     

  • 8.

    Slovácké divadlo

    „Umřel pan Josef Somr. Pokorný herec, který nadevšechno miloval své rodné Slovácko, diváky, krásnou češtinu a velké příběhy. Před nedávnem navštívil Letní filmovou školu, kde si zamiloval Peťku Staňkovou a i pak zůstali kamarády. 'V každé zprávě, v každém telefonátu se nezapomněl zeptat na Slovácké divadlo. V té poslední jsem mu popřála, ať se drží. Odepsal, že se drží zuby, nehty, tedy spíše už jen nehty...,' vzpomíná Peťka. Je nám moc smutno a panu Somrovi za všechno děkujeme, “ loučí se Slovácké divadlo. 

     

     

  • 9.

    Ministr kultury Martin Baxa

    „Zpráva, že zemřel Josef Somr, mě zastihla ještě v Hýslách u Kyjova. Josef Somr se narodil deset kilometrů odtamtud, ve Vracově. A ke Slovácku se vždy hrdě hlásil. Obdivuju třeba jeho Jahna v Žertu, jako dítě jsem miloval Serváce ve Třech veteránech. Odešla legenda. Čest jeho památce,“ napsal na Twitter ministr kultury ČR Martin Baxa. 

     

  • 10.

    Miroslava Němcová

    „Zemřel Josef Somr, je mi smutno. Milovala jsem ho ve všech rolích, ale asi, kdybych musela vybírat, řeknu: Jakub Bušek, Naši furianti, ND, režie M. Macháček. Velké, mistrovské představení… jdu udělat punč a večer si pustím záznam. Vzpomínám s poděkováním a s úctou,“ uvedla na Twitteru Miroslava Němcová. 

  • 11.

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

    „Filmy, seriály, televizní inscenace, pohádky, dabing,... Od padouchů po hrdiny. Více jak 60 let vynikající umělecké práce. Takový byl Josef Somr. V našem Pardubickém kraji byl pravidelným aktivním účastníkem akce 'Silver A v paměti tří generací', během které si každý rok připomínáme výročí navázání rádiového spojení skupiny Silver A s londýnským exilem v lednu 1942. Jeho čtení a recitace nám všem zůstanou v paměti. Čest jeho památce!“ zavzpomínal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

     

  • 12.

    Senátor Zdeněk Hraba

    „Odešla legenda. V 88 letech dnes zemřel skvělý herec Josef Somr. Odpočívejte v pokoji, mistře,“ napsal senátor Zdeněk Hraba (STAN).

     

  • 13.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do galerie. 

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Josef Somr oslavil 88: Proč se nestal železničářem? Videohub

    Fotogalerie
    56 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

Uživatel_5513200: 😢😪😰

(17. 10. 2022 05:28)

xxxx678: Skvělý herec. Děkujeme

(16. 10. 2022 18:07)

Skrhola: Oproti jiným rádoby taky "hercům" se pan Somr do politiky nikdy nemíchal, jen jednou řekl že je mu z dnešní doby nanic. Čest jeho památce.

(16. 10. 2022 18:06)

funebrak: Odešel Velikán a šmíra se zviditelňuje!

(16. 10. 2022 17:37)

kurna1: Dožil se požehnaného věku. Budeme na něj vzpomínat. Čest jeho památce.

(16. 10. 2022 16:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy