Za svou bohatou hereckou kariéru ztvárnil celou škálu nejrůznějších postav, vážných i komediálních, sympatických i těch méně kladných. Koncem 60. let se blýskl postavou maloměšťáckého Ády Vinše ve vůbec nejlepší páralovské adaptaci Soukromá vichřice režiséra Hynka Bočana.

Nezapomenutelným se ale stal i jako zahořklý intelektuál Jahn v adaptaci Kunderova Žertu, jako kuchtík Servác, vojenský vysloužilec v divácky populární pohádce Tři veteráni nebo jako profesor Ječmen v sérii o Básnících. Nebál se účinkovat ani v seriálech, zazářil například v Nemocnici na kraji města, ve Zdivočelé zemi nebo v Cirkusu Humberto. Proslavil se ale právě výše zmiňovanými Ostře sledovanými vlaky.

V roce 2002 odešel znechucen nekoncepčností Národního divadla do důchodu a vzápětí ho postihl akutní zánět slinivky, který vedl k náročné operaci. I kvůli svému zdravotnímu stavu v následujících letech omezil své pracovní nasazení. O deset let později obdržel od České filmové a televizní akademie (ČFTA) Českého lva za přínos kinematografii a také Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova od Asociace vydavatelů audioknih (AVA) dostal v roce 2019. Jeho nezaměnitelný hlas zazněl z desítek audioknih, mimo jiné z devatenácti CD s Novým zákonem či z CD české klasiky - Švejka. Aktivně se věnoval i dabingu. Za své výkony na prknech, která znamenají svět, dvakrát obdržel Cenu Thálie (1997 a 2001).

VIDEO: Josef Somr v slzách: Chtěl bych ještě chvilku žít!

Video
Video se připravuje ...

Josef Somr v slzách: Chtěl bych ještě chvilku žít! Karel Dlabač, Hana Höschlová

Mimochodem, oscarový snímek Ostře sledované vlaky, v němž hrál výpravčího, viděl jen jednou. „Nemám na to nervy. Se všemi svými filmy to tak mám. Člověk má pocit, že je to blbé, že by to dělal jinak, ale je to nevratné,“ uvedl pro ČTK před lety Josef Somr skromně. Známá scéna, kdy razítkuje pozadí mladé telegrafistky v podání Jitky Zelenohorské, herci moc popularity v rodném Vracově u Kyjova nepřinesla. „Můj otec ani matka to nepřenesli přes srdce. To víte, slovácký venkov,“ usmíval se.

Rolí výpravčího Hubičky si přitom Somr splnil dětský sen. „Chtěl jsem být strojvůdcem. Ve filmu jsem si mohl zatáhnout za páku, aby se lokomotiva rozjela. Řídil jsem i loď a letadlo, ale lokomotiva byla nejkrásnější,“ uvedl herec, který k železnici získal vztah už jako malý, u dráhy pracoval jeho otec.

Až do svých 14 let byl Somr ostatně přesvědčen, že půjde v otcových stopách a stane se železničářem, jenže po příchodu na kyjovské gymnázium zjistil, že nemá nadání na technické předměty. Přihlášku na brněnskou JAMU podal v podstatě náhodou, když se nemohl rozhodnout, co dělat dál po maturitě. A bylo to rozhodně to nejlepší rozhodnutí, jaké mohl udělat.

Přestože se mu v pracovním životě vždy velice dařilo, v tom osobním to taková hitparáda bohužel nebyla. Dlouhé roky byla jeho partnerkou herečka Zuzana Šavrdová (†65), s níž žil, jak se říká, na psí knížku. V roce 2011 však podlehla rakovině. Rok po jejím skonu se herec, jenž si vždy hlídal své soukromí, oženil znovu. Děti nikdy neměl.

VIDEO: Tajemství Ostře sledovaných vlaků: Razítka na zadek nedával jen Somr!

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Ostře sledovaných vlaků: Razítka na zadek nedával jen Somr! Česká televize

Fotogalerie
36 fotografií