Herec známý mimo jiné z oscarového filmu Ostře sledované vlaky přitom nikdy nedal na Vracov dopustit. Nejenže zde vyrůstal, a dokonce v padesátých letech chytal za místní fotbalové áčko. Vracel se tam i později, kdykoliv to bylo možné. Odmítal i práci o letních prázdninách, aby mohl navštívit rodiče a pomáhat jim tam na vinohradu. „Vracov je můj domov a vždy se tam rád vracím. Kdykoliv vidím v dálce vracovské topoly, srdce se mně sevře,“ přiznával Josef Somr jako správný patriot. Pravidelně prý také odebíral týdeník Slovácko, ačkoliv už dlouhá léta žil v Praze.

Stavení, kde vyrůstal, ve městě, kde zažíval své první lumpárny i lásky, ale dal v roce 2018 do prodeje. Noví majitelé na tom nepochybně vydělali, jelikož částka byla i na místní poměry poměrně nízká – podle kyjovské realitky Somr požadoval pouhý 1 milion a 490 tisíc korun. K domku, jak se můžete přesvědčit v naší galerii, patřilo i krásné posezení pod rozrostlou popínavou vinnou révou v uzavřeném dvoře v kouzelné vinařské atmosféře.

Budova stojící uprostřed městečka měla ve spodním patře kuchyň, pokoj a koupelnou s toaletou, v horním patře pak úložný prostor a jednu ložnici. Ve dvoře byl kromě posezení také sklep a dílna. Nemovitost však na první pohled vyžadovala ještě následné opravy a to bylo možná důvodem nízké ceny, kterou legendární kuchtík Servác z pohádky Tři veteráni požadoval. Na rekonstrukci mohly padnout další miliony.

VIDEO: Josef Somr v slzách: Chtěl bych ještě chvilku žít!

Video
Video se připravuje ...

Josef Somr v slzách: Chtěl bych ještě chvilku žít! Karel Dlabač, Hana Höschlová

Právě postupně chátrající stav chalupy byl pravděpodobně důvodem, proč se Somr vzdal milovaného místa. Starost o dům byla v jeho věku (tehdy mu bylo čtyřiaosmdesát) už nad jeho síly, a časté cesty z Prahy a zpátky pro něj musely být čím dál náročnější, a rovněž se taková údržba bydlení na venkově musela notně prodražit. Téměř to ale vypadalo, jako kdyby herec chtěl mít všechny své náležitosti řádně srovnané. Kromě rodného domku se totiž Somr zbavil i rozkošného stavení poblíž zříceniny hradu Frýdštejn v Českém ráji.

Tam byl ale důvod trochu jiný: roubenku mu totiž opakovaně vykradli a on už neměl sílu bojovat a vše řešit. „Tu jejich chalupu vykradli minimálně pětkrát a zloději ukradli a poničili vše, co jim přišlo pod ruku,“ prozradili jeho někdejší sousedé. Boj s větrnými mlýny tehdy zklamaný herec, držitel ceny Thálie i ceny pro celoživotní přínos české kinematografii, kterou před lety převzal na karlovarském filmovém festivalu, vzdal. Dožil v pražském bytě, kde se uzavřel před světem a koronavirovou pandemií. „Jsme s manželkou doma a nikam nechodíme. To je děsné, co se v tom světě děje...“  stýskal si.

Fotogalerie
47 fotografií