Herečka, která se do povědomí veřejnosti dostala především díky seriálu Most!, kde ztvárnila postavu transsexuálky Dáši, dlouho tajila své těhotenství a i porod proběhl v utajení. Až nyní prozradila, že s peruánským indiánem mají holčičku, které dali jméno Alma. Ve španělštině, tatínkově rodném jazyce, to znamená duše. „V turečtině a maďarštině zase jablko,“ pochlubila se pyšná maminka pro Novinky.cz.

Mám pocit, že děti si dopředu vybírají rodiče, vědí přesně, koho potřebují. Alma si vybrala, že bude napůl indiánka a napůl Moravanka,“ je přesvědčená Erika, která od začátku chtěla domácí porod.

„V mnoha zemích to je naprosto běžné, pokud je žena fyziognomicky zdravá. Stejně běžné jsou porodní domy. Všechno tam probíhá pokud možno přirozenou cestou. Nastávající maminky nechodí na ultrazvuky a běžné gynekologické prohlídky. Mají své porodní asistentky a duly, což jsou zkušené porodní báby, které jsou hmatem, sluchem a napojením se na ženu schopné nahradit běžná gynekologická vyšetření. Funguje to i u nás v Praze díky porodní asistentce Ivaně Königsmarkové. Ráda cituju její větu ohledně ultrazvuku a screeningu: „Kdyby pánbůh chtěl, abychom viděli do břicha, udělal by tam okno,“ vysvětluje své rozhodnutí herečka.

Video
Video se připravuje ...

Erika Stárková z Most!: Představila svou přítelkyni! David Turek, Jan Jedlička

Doktorů si vážím, mnohokrát mi v životě pomohli, ale myslím, že o porodu by měla rozhodovat žena, sama dokáže vycítit, co je správné. Naše těla umí přirozeně rodit a děti umějí přicházet na svět,“ je přesvědčená, zároveň však dodala, že byla připravená na variantu, že když bude třeba, pojede do porodnice.

Měla jsem báječnou dulu Petru Davidovou, která se mnou byla doma. Všechno proběhlo díkybohu přirozeně a Alma byla za pár hodin na světě. Je důležité mít v sobě ohledně porodu pokoru a dobře se informovat o všech možnostech. Sbírala jsem zkušenosti a připravovala se na všechny varianty. Uvědomuji si, že jsem měla štěstí, a rozhodně porody v nemocnicích nezatracuju.

Se španělštinou zatím zápasí, s přítelem se baví spíš anglicky a také česky, protože Cesar už tady nějaký čas žije. „Na dceru mluví španělsky. Moc bychom si přáli, aby znala oba jazyky,“ vysvětluje Stárková.

Hraní na nějakou dobu pověsila na hřebík. „Teď hlavně hodně chodím s Almou, napřed jsem ji měla v šátku, teď, když už je těžší, v nosítku. Někdy ji dám do kočárku, jedu s ní na kolečkových bruslích, přítel vedle nás na skejtu. Do žádného sportu se neženu, těhotenství bylo pro tělo těžká práce, pak porod, šestinedělí...

Fotogalerie
50 fotografií