Velkolepou secesní vilu hudební skladatel miloval a byl na ni patřičně hrdý. Sice se před jejím vchodem před 15 lety pod vlivem těžkých depresí zastřelil, takže syn Petr má na dům i velmi tragické vzpomínky, ale i to se dá časem překonat. Důležité je, že vila, zahrada a všechno kolem je stále prodchnuto duchem geniálního skladatele, pro něhož Jevany znamenaly alfu i omegu zázemí jeho tvorby. 

„Jsme tady všichni moc rádi, že pan Svoboda už vilu neprodává a moc doufáme, že u toho zůstane,” řekl Aha! Svobodův soused a dodal: „Víte, i těch 75 milionů, které se všem zdají strašně moc, je málo. Ta vila má totiž nevyčíslitelnou hodnotu. I kdyby ji prodal s tím nádherným pozemkem u rybníka za 150 milionů, je to pořád málo!” 

A má pravdu! Rodinné stříbro se přece neprodává, to se dědí z generace na generaci, a každá z nich ho má vždycky jenom na čas půjčené. Petru Svobodovi to zřejmě došlo. Prodej vily se zastavěnou plochu 605 m², zahradou o rozloze 3235 m² a ovocným sadem o rozloze 3899 m² zastavil. Naopak v ní teď se svoji rodinou šťastně žije dál a tráví příjemné chvíle vzpomínkami na otce, neboť se rozhodl, že příští rok k jeho nedožitým 85. narozeninám vyjde kniha, jíž bude on sám autorem.

V knize to nebudou pouze synovy vzpomínky, Petr oslovuje i tátovy kamarády a kolegy. Knížka také vzdá hold Karlu Gottovi. Když se totiž Svoboda zastřelil, Gott byl první, komu Petr tuhle hrůzu v noci volal a vzbudil ho v Německu v hotelu. A protože Gotta už vyzpovídat nemůže, Petr shání veškeré nahrávky a dosud nepublikované věci z archivů, kde Gott o Svobodovi mluví. Knížka se bude jmenovat Žít podle písně, kterou Svoboda pro Gotta složil a Gott ji nikdy na koncertech nezpíval!

Nešťastné osudy

Svobodovic vilu si roku 1903 nechala postavit spisovatelka Gabriela Preissová (†84).

Navrhl ji slavný secesní architekt Josef Fanta (†97), který je mimo jiné i autorem památkově chráněné budovy Hlavního nádraží v Praze (tzv. Fantova budova).

Dům v sobě ovšem nese poměrně nešťastnou karmu – Gabriele Preissové tu zemřel manžel na rakovinu krátce po nastěhování, sama spisovatelka jí trpěla také. Dalším majitelem byl psychiatr profesor Vondráček, kterého rovněž skolilo nádorové onemocnění.

Na stejnou nemoc zemřela i milovaná žena Karla Svobody Hanka, zvaná Šiška (†46) a bohužel také Svobodova dcerka z druhého manželství s Vendulou Klárka (†4,5), ta měla leukemii.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin Bohemia Motion Pictures

Fotogalerie
62 fotografií