Vše začalo mailem, v níž se divadlo omlouvalo divákům, že představení Generálka se zatím v dohledné době hrát nebude. „Z důvodu covidu máte u nás stále ještě vstupenky za neodehraná představení Generálka. Pokud se bude toto představení hrát, tak asi koncem roku, bohužel to není jisté. Mám pro vás řešení. Vyberte si z programu naší nabídky jakékoli představení, my vám uděláme výměnu,“ stálo v mailu.

Nejvíc ale všechny šokovalo to, co ve zprávě následovalo: „Pokud by paní Bohdalová byla ochotná se znovu naučit text a představení se hrálo, budete mít přednost na jejich koupi...“ Myšleno to asi bylo dobře, ale vyznělo to jako útok a urážka na oblíbenou herečku a její paměť.

„To je naprosto nešťastná formulace,“ chytal se pak za hlavu Hrušínský a dokonce mluvil o vyhazovech. Ani on ale asi nevyjádřil svá slova nejjasněji a nyní promluvil v Showtime, kde vše uvedl na pravou míru. Letěl někdo? „My jsme na konci roku měnili lidi z obchodního oddělení, právě kvůli tomu, že tam docházelo k takovým špatným formulacím a ke špatné práci. Tohle byl v podstatě pozůstatek, teď už to tak není,“ vysvětloval principál.

„I mladí herci, když něco dva roky nehrají, mají problém se to znovu učit. Paní Bohdalová má navíc úctyhodný věk, v kterém předvádí úctyhodné výkony," vysekl Jiřině uctivou poklonu a znovu ujasnil, že obsah sdělení měl být zvolen lépe. 

Ostatně s Bohdalovou představení, které se dva roky nehrálo, řešili. „Dal jsem jí volnou ruku, aby se sama rozhodla, jestli to chce dál hrát, nebo ne. A pokud ano, tak se domluvíme kdy a za jakých okolností,“ objasnil v Showtime Hrušínský, jak to celé vlastně bylo myšleno.

„S paní Bohdalovou jsme si to vysvětlili, ona se tomu zasmála,“ dodal s úlevou. A ostatně i sama prezidentem vyznamenaná herečka pak dala najevo, že si z toho hlavu nedělá. „Nedělejme z komára velblouda, dyť je to jen nešťastná formulace. Asi jsme všichni rozjitření,“ mávla nad tím rukou a dokázala tak svůj nadhled. 

Sama prý ví, že má ve svém věku nějaké limity. I tak ale zvládá dril na jevišti výborně, což dokazuje i v představení Gin game, kde hraje spolu s Milanem Kňažkem (76) tam momentálně exceluje ve hře Gin Game. A třeba časem opravdu dojde i na Generálku.

Video: Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy!

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy! Petr Macek

Fotogalerie
49 fotografií