Veleúspěšnou komedii Generálka znemožnil před dvěma lety odehrát covid a od té doby se na Jezerce ještě neobjevila na repertoáru. A teď majitelé lístků, kteří si je koupili ještě před pandemií, dostali z divadla šokující oznámení.

Pokud by byla...

„Z důvodu covidu máte u nás stále ještě vstupenky za neodehraná představení Generálka. Pokud se bude toto představení hrát, tak asi koncem roku, bohužel to není jisté. Mám pro vás řešení. Vyberte si z programu naší nabídky jakékoli představení, my vám uděláme výměnu,“ stálo v mailu.

Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nepokračoval skandálním tónem: „Pokud by paní Bohdalová byla ochotná se znovu naučit text a představení se hrálo, budete mít přednost na jejich koupi...“ Tohle si prezidentem vyznamenaná herečka, která baví Česko už desítky let, opravdu nezaslouží!

Stydím se

„To je naprosto nešťastná formulace,“ prohlásil principál, který o tom neměl samozřejmě nejmenší tušení. „Jejího autora jsem okamžitě vyhodil a raději vyměnil celé obchodní oddělení,“ řekl Blesku Hrušínský rozčileně. A nelze se mu divit.

Email totiž vyznívá, jako by naše »NEJ« herečka už nebyla ochotna či schopna hrát! Přitom se po covidu do divadla vrátila a s Milanem Kňažkem (76) tam momentálně exceluje ve hře Gin Game. „Stydím se za tu nehoráznou větu. Vždyť my to mysleli absolutně opačně. Generálka zatím na obzoru není, a tak lidem vracíme lístky, anebo je měníme za Gin Game, která je dokonce mnohem dražší, jen aby o paní Bohdalovou nepřišli,“ dodal Hrušínský na vysvětlenou.

Hvězda má právo veta

A jak to bude se znovuuvedením hry Generálka? „To je jednoduché. Když herec dva roky hru nehraje, text se musí naučit úplně znovu. A protože je Generálka skutečně náročná jak textově, tak fyzicky, paní Bohdalovou k ničemu nenutíme,“ řekl Blesku Hrušínský. „Záleží pouze a jedině na paní Bohdalové, jestli se rozhodne hru obnovit. Máme s ní samozřejmě smlouvu, ona ale tady má právo veta!“ zdůraznil. „Vždyť tuhle kládu by se nebyly schopny naučit herečky i o desítky let mladší. Takže, jak říkám, všechno záleží na Jiřince. Ona je náš principál,“ dodal.

Reakce herečky: Budu to řešit!

Blesk pochopitelně oslovil také Jiřinu Bohdalovou, co tomu říká. „Budu to řešit s divadlem,“ odpověděla herečka. „Je mi devadesát a opravdu mám své limity,“ dodala. Více se k tomu nevyjádřila.

Video: Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy!

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy! Petr Macek

Fotogalerie
50 fotografií