Herec Csongor Kassai (49), jenž za své neobvyklé jméno i výrazný zevnějšek vděčí maďarským kořenům, je v českých filmech moc dobře známý. Zazářil například v roli plachého žida Davida Wienera ve filmu Jana Hřebejka (54) Musíme si pomáhat, anebo jako mírně psychopatický Lucifer v pohádce Čert ví proč. Na tu se ve čtvrtek ve 20:05 můžete podívat na ČT1.

Kassai v ní původně hrát ani neměl, na casting jen doprovázel kamaráda, režisér Roman Vávra (56) v něm ale hned viděl čerta. Nabídl mu, že si může vybrat mezi Luciferem a jeho pomocníkem Azarachem. Pro herce to bylo snadné rozhodování - když čert, tak rovnou ten nejvyšší. A ztvárnil ho skutečně fenomenálně.

Uhrančivý Slovák ovšem pod svým tajemným zevnějškem skrývá trauma z dětství. Co se tehdy přesně stalo, dodnes ale pořádně neví. „Doma jsme trávili jarní prázdniny. A i když byl únor, bylo celkem hezké počasí. U sousedů jsme hráli na honěnou. Vybavím si, že sousedka větrala peřinu, pak ji dala na zábradlí. Sestra ji totiž poprosila o sklenici vody. Zřejmě byla děsně studená, a jak to rychle vypila, dostala křeč do srdce,“ zavzpomínal před lety v rozhovoru pro týdeník Téma herec, kterému tehdy bylo o rok méně než pětileté sestře, na ztělesněnou noční můru všech rodičů.

VIDEO: Csongor Kassai o šikaně: Na základce nás učitelka řezala pravítkem! 

Video
Video se připravuje ...

Csongor Kassai o šikaně: Na základce nás učitelka řezala pravítkem! Blesk TV

„V té chvíli padla na zem a už se nezvedla. Se mnou na to koukalo dalších pět dětí. Vedle bydlela zdravotní sestřička, která přiběhla, aby jí mohla dát masáž srdce a umělé dýchání. Odvezla ji do nemocnice,“ líčil děsivé okolnosti sestřina náhlého skonu. „Přišel jsem bez ní domů oznámit babičce, že sestra asi umřela. Do smrti budu mít před sebou ten babiččin výraz...“

„Pak přišli domů rodiče, z práce si odskočili na oběd, a místo toho okamžitě odjeli za sestrou... Nikdy jsem se mámy neptal na podrobnosti, ale muselo to být něco příšerného,“ vyprávěl. On sám rodinu zatím nemá – jak sám v mnoha rozhovorech uvedl, své herecké kariéře obětoval svůj osobní život. Žije sám a pro časté cestování nemá ani domácí mazlíčky.

Fotogalerie
27 fotografií