Na stránkách pražského Činoherního klubu se objevilo oznámení o stažení jedné z inscenací. „Vážení diváci, s lítostí vám oznamujeme, že jsme nuceni pozastavit uvádění oblíbené inscenace hry Martina McDonagha UJETÁ RUKA (Behanding in Spokane) v režii Ondřeje Sokola,“ informovalo divadlo.

Důvod byl přitom poměrně kuriózní. Ve smlouvě prodlužující práva k jejímu uvádění se totiž objevila nová podmínka, podle které musejí držitelé licence zajistit, aby byl herec hrající roli Tobyho potomkem černošských afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku. Herec musí být navíc poskytovatelem licence písemně schválen. 

„Tuto podmínku v současné době nejsme schopni splnit,“ uvedlo divadlo. Tobyho původně hrál Domingos Correira, ten ale nyní působí v diplomatických službách v zahraničí. Ve hře ho nahradil Ondřej Sokol s načerněnou tváří. To je už ale teď nemožné. 

„Přestože tomuto požadavku ze strany autora rozumíme, trvání na něm v našich končinách a našem kontextu a nadto v divadle – umění, jehož estetika prostředí i postavy představuje, hraje, nikoli jimi skutečně je – nechápeme,“ informovalo divadlo, které prý nadále věří, že se jedná jen o pozastavení a nikoli stažení oblíbené inscenace z repertoáru divadla. 

Aféru kolem tzv. blackface má za sebou i show Tvoje tvář má známý hlas. V té před časem přestali soutěžící ztvárňovat umělce černé pleti s tmavým líčením na obličeji. Podobné ztvárňování černochů je ve světě už často nepřípustné, připomíná totiž tzv. blackface z počátku 20. století. Tehdy se bílí herci převlékali za černochy, aby je nevybíravým způsobem parodovali v rámci rasistických stereotypů. 

VIDEO: Aleš Háma upadl přímo během natáčení Tváře! Co na to Ondřej Sokol?

Video
Video se připravuje ...

Aleš Háma upadl přímo během natáčení Tváře! Co na to Ondřej Sokol? TV Nova

Fotogalerie
51 fotografií