Uff, tak tohle se moc nepovedlo. Tvůrcům populárního pořadu Tvoje tvář má známý hlas se totiž podařila (alespoň podle některých diváků) pěkná bota. Pouhý díl poté, co hlásali do světa, že už účastníkům nebudou barvit kůži kvůli tomu, aby udrželi dekorum a vyhnuli se tomu, aby někoho urazili takzvaným „backfacingem“, se na pódium vřítila herečka Jitka Čvančarová, co se pro tuto epizodu převtělila do americké rapperky Cardi B. Během svého vystoupení pak z úst vypustila velmi hanlivé slovo, které mohou říkat jen Afroameričané, nikoliv lidé jiné barvy pleti – přestože bylo normálně součástí písničky.

Od fanoušků si to pak nebohá Čvančarová, která na plátnech kin zazářila naposledy například v historickém dramatu Nabarvené ptáče, pořádně slízla. Byla dokonce nařčena z rasismu! „To slovo na ‚n‘ jste mohla vynahradit něčím jiným, například ‚neighbour‘,“ radil jí jeden fanoušek (pročež zřejmě vůbec neřešil, že ono navrhované slovíčko, které znamená „soused“, je mnohem delší a úplně jiného významu, a jenom horko těžko by se do písničky napasovalo).

VIDEO: Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čadkem na Českém Lvu: Nabarvené ptáče je jiný vesmír

Video
Video se připravuje ...

Jitka Čvančarová s manželem na Českém Lvu: Nabarvené ptáče ji jiný vesmír David Turek, Jan Jedlička

Popel si na hlavu vzápětí nasypala i sama Čvančarová. „Ano, máte pravdu. Ctila jsem píseň s textem od Cardi B tak, jak je, tak, jak jsem ji dostala za úkol. Jsem ten poslední člověk na světě, který by se někoho chtěl dotknout. Tedy, v textu to sice je, ale měla jsem to sama za sebe vynechat. Mrzí mne to! Omlouvám se,“ kála se populární herečka s tím, že to měla být ona samotná, kdo měl sáhnout po autokorekci, bouchnout do stolu a říct, že takové slovo z pusy vůbec nevypustí, děj se co děj.

Jenže to byla právě její reakce, co fanoušky definitivně popudila. Většina jejích příznivců totiž upřímně nechápala, proč se omlouvá. „Tahle cenzura je směšná,“ vrtěli nad Čvančarovou hlavou. „Nevidím důvod omlouvat se za interpretaci písně tak, jak je v originále. Věřím, že ani ve snu vás nenapadlo, že by se to mohlo někoho dotknout. Měli bychom se naučit brát věci trochu s nadhledem,“ přidali se i další.

„Lidi, probuďte se. Všichni se snaží být přehnaně korektní i v situacích, které si to nevyžadují! V dnešním totálně extrémním světě jsme zapomněli rozlišovat kontext a automaticky bereme tato slova za urážlivá, pobuřující a podporující rasismus.“

VIDEO: Jitka Čvančarová zklamala! Benátky oslnila dekoltem, v Praze dělala drahoty 

Video
Video se připravuje ...

Jitka Čvančarová zklamala! Benátky oslnila dekoltem, v Praze dělala drahoty Markéta Reinischová

Přestože Čvančarové mnoho lidí doporučovalo, aby „používala zdravý selský rozum“ a nenechala se k ničemu manipulovat, bylo zjevné, že herečku tato nesmyslná kritika mrzí. Během následujících dní proto sdílela několik snímků mapující její práci ambasadorky dětského fondu OSN UNICEF, které se věnuje již dlouhých deset let. Na zveřejněných fotkách pořízených na Mali v roce 2011 má například v náručí malé černošské dítě a na dalším snímku zase černošské dítě hladí po hlavičce.

Aféra nenechala chladnou ani Pavlu Gombu (46), výkonnou ředitelku UNICEF v České republice. „Kdyby ti kritici pomáhali v Africe jen z desetiny toho, co dělá Jíťa, tak UNICEF nemá co řešit!“ zlobila se. To už snad všem ústa zavře definitivně...

Fotogalerie
101 fotografií