Byl sice celý život hercem menších rolí, ale zato výrazných. Zahrál si s kamarády hostinského v Četnických humoreskách. Naposledy se před kamerou objevil v seriálech Vraždy v kruhu a Stopy života. Pro diváky je ale určitě nezapomenutelný jeho Lojzík v oblíbeném cyklu Synové a dcery Jakuba skláře, kde měl Středa velký prostor. Jinak hrál v mnoha projektech jako Slovácko sa nesúdí, Cesty domů, Zdivočelá země, Druhý dech a Sanitka.

S podzimem svého života byl Mirek až do ataku alzheimera spokojený. Podruhé se oženil, manželka pracovala v divadle v Mostě, kde Středa dlouho hrál. „Chci chodit na dlouhé procházky se psem a povídat si s kytkama. Člověk má právo bejt šťastnej,“ svěřil se před několika lety. Jeho skromná lidská přání zůstala nevyslyšena.

Miroslav Středa se narodil v Náchodě a tam se také původně vyučil seřizovačem textilních strojů. V továrně se ale dostal k ochotníkům a začal účinkovat v Osvětovém domě. Herectví jej pohltilo a nakonec si podal přihlášku na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1968. „Herectví mi dalo nejvíc, co mohlo. Kdo bych byl – vyučený seřizovač textilních strojů Mirek Středa. Od divadla jsem ale dostal tolik rolí, mohl jsem být čert Trepifajksl, Floridor a Celesten, Kozlík v Markétě Lazarové, farář Lautner... A všechny ty role jsem musel hledat v sobě. Byl to dobrodružný a hledáním naplněný život,“ zmínil v rozhovoru pro Městské divadlo v Mostě.

Když v roce 1980 dotáčel režisér Juraj Herz komedii Buldoci a třešně, tragicky zemřel jeden z hlavních hrdinů. Jiří Hrzán (†41), který hrál mafiána Fofa, se při šplhání za milenkou zřítil z okapové římsy do dvora pražského činžáku a za několik dní zraněním podlehl. Nahradil ho právě Mirek Středa, většinu scén navíc přetáčel. Točilo se o půl roku déle.

Mirek Středa byl také známý dabingový herec. Jeho hlasem promlouvá na diváky například Hastings ze seriálu Hercule Poirot a také skřet Gorbag z Pána prstenů. „Dokázal jsem si dabingem vydělat milion korun,“ prozradil před několika lety Středa.

Středa odešel do hereckého nebe, kam ho předešli kamarádi z Humoresek jako například Ladislav Lakomý (†79), Karel Jánský (†66), Jaroslav Dufek (†77), Miloš Kročil (†72), Ondřej Mikulášek (†61), Aleš Jarý (†57), Eva Gorčicová (†65), Pavel Kunert (†88), Věra Galatíková (†69), Jiřina Jelenská (†64) a Erik Pardus (†54). Nežije už ani režisér legendárního seriálu Antonín Moskalyk (†75).

Blesk Podcast: Vražedná vybíjená. Proč Hru na oliheň nelze nedokoukat?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Vražedná vybíjená. Proč Hru na oliheň nelze nedokoukat? Jiří Marek

Fotogalerie
4 fotografie