„Supraphon skutečně vydal 500 kusů desek bez souhlasu jednoho z dědiců práv,“ konstatoval soudce Roman Horáček. Známý herec Ladislav Smoljak (†78), který zemřel v roce 2010, je spoluautorem her o fiktivním českém géniovi Cimrmanovi. V Divadle Járy Cimrmana je také dlouhá léta režíroval. Supraphon vydal edici vinylových desek s nahrávkami 15 populárních divadelních her v září 2016.

Firma připustila, že se tak stalo bez souhlasu Filipa Smoljaka, argumentovala ale tím, že muž dělá na rozdíl od ostatních dědiců při poskytování licencí účelové obstrukce a že jeho jednání je v rozporu s dobrými mravy. Tvrdila, že takové zjevné zneužití práva nemůže požívat právní ochrany, a zpochybňovala jeho práva výkonného umělce. Soudní senát se ale ztotožnil s tím, že Filip Smoljak je společně se svými třemi sourozenci dědicem nejen autorských práv svého otce, ale i práv právě výkonného umělce.

Smoljak k tomu uvedl, že se tato práva dědila ve stejném poměru jako autorská, a že tedy získal jednu čtvrtinu. U jeho sourozenců to prý ale Supraphon akceptuje. Zdůraznil, že proti dobrým mravům postupuje právě samo vydavatelství, které mu zatím nezaplatilo vůbec nic. „Kolekci už měl Supraphon vyrobenou, a teprve potom se začal zajímat o příslušnou licenci,“ podotkl v reakci na odvolání firmy. První návrh podle něj přišel až poté, co kolekce desek byla už 14 dní v prodeji.

Soudy tedy rozhodly o prvních 500 kusech prodaných desek. Ohledně dalších prodaných kusů musel Smoljak junior podat další žalobu, kterou justice podle něj zatím nepravomocně označila za promlčenou. Právník Supraphonu Petr Ostrouchov dříve u soudu prohlásil, že Smoljakovi jde pouze o to, aby inkasoval dvojnásobně více než jeho sourozenci. Není to totiž jediný soudní spor, který vede, v souvislosti s dílem svého otce podal již celou řadu žalob.

VIDEO: Filip Smoljak u soudu 8. února 2021.

Video
Video se připravuje ...

Filip Smoljak u soudu 8. února 2021. CNC/Jan Zázvorka

Pravomocně už skončila zhruba čtyřicítka sporů, získané peníze ale Smoljak nevyčíslil. A to i přesto, že na soudní řízení už vynaložil značné náklady. „Stojí mi to za to, protože jde o čest a o učebnici českého jazyka a literatury,“ zdůraznil syn herce, jehož si televizní diváci zamilovali třeba v komedii Marečku, podejte mi pero! či Na samotě u lesa. Smoljak junior podle svých slov totiž usiluje zejména o to, aby se děti učily o jeho otci jako o autorovi. S tím souvisí jádro Smoljakových sporů – snaží se, aby justice uznala, že divadelní inscenace je autorským dílem, a musí tedy mít svého autora, jehož práva trvají i po jeho smrti.

Podle něj by české soudy měly tuto záležitost postoupit jako takzvanou předběžnou otázku k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Protože to nedělají, podal další žalobu, tentokrát na Českou republiku, se kterou se soudí o náhradu škody. Vedl rovněž soudní spor se Žižkovským divadlem Járy Cimrmana, který však letos v únoru skončil smírem. Smoljak dostal zhruba 90 tisíc korun za hry z let 2015 až 2017. Zdeněk Svěrák (85) měl tehdy z jednání pocit, že Smoljak chce mít na divadlo vliv, přestože je majitelem pouhé osminy autorských práv. „Ten člověk je naprosto nepochopitelný,“ konstatoval druhý z duchovních otců Největšího Čecha šokovaně...
Fotogalerie
54 fotografií