• Herečka Libuše Šafránková zemřela dva dny po svých narozeninách – 9. června.

  • Od 10 do 14 hodin bylo možné u kostela položit květiny nebo se zapsat do kondolenční knihy, hosté se však scházeli už mnohem dříve.

  • Od 16 hodin začne mše pro rodinu a nejbližší přátele.

  • Sledovat mši bude možné na velkoplošných obrazovkách před kostelem. Vše bude také živě přenášet Česká televize.

  • Zádušní mše a uložení do země se bude konat v rodinném kruhu ve Šlapanicích u Brna až 2. července.

VIDEO: Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala? Jiří Marek, Lukáš Červený

Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou (†68): S Popelkou pláče celý národ!
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
17:39
25. 6. 2021

Dekujeme, že jste na Blesk.cz sledovali přímý přenos z posledního rozloučení s oblíbenou herečkou Libuší Šafránkovou. Více na Blesk.cz, nebo v zítřejším tištěném Blesku. Hezký večer. 

 
17:37
25. 6. 2021

Zdrcený vdovec Josef Abrhám byl přivezem k autu a s pomocí bodyguardů umístěn do auta. 

 
17:28
25. 6. 2021

Faráři, co sloužili mši, vytvořili mezi pozůstalými špalír, šest mužů uchopilo rakev s ostatky herečky a vynesli ji z kostela. Rodina a další smuteční hosté šli za rakví. Když vyšli před kostel, ozvala se trubka Laca Décziho a potlesk. Rakev byla naložena do auta a odvezena. Uložení do rodinného hrobu bude příští týden na hřbitově ve Šlapanicích. 

 

 
17:14
25. 6. 2021

Po jeho slovech se rozezněla píseň, kterou nazpívala Libuška Šafránková. Hlas z reproduktoru doprovodil dívčí sbor. 

 
17:12
25. 6. 2021

K řečnickému pultu přistoupil herec Ondřej Vetchý, který s Libuškou sehrál několi rolí, např. Báječná léta pod psa. „Byla krásná, stala se součástí našich životů, vepsala se do nás, zapsala se do naší DNA. Jako by probouzela to lepší v nás. Tato křehká, jemná, energická žena nám dala šanci vykročit pevným krokem v této nejisté době. Buď sbohem Libuško,“ řekl Vetchý. 

 
17:08
25. 6. 2021

Slíbila jsem synovi Libušky, malému Pepovi, že řeknu něco veselejšího, odlehčenějšího v tomto smutném obřadu. Pamatuji si, že jsme se potkaly na chodbě na konzervatoři v roce 1948, teda pardon 1968, jako holku se zvonivým hlasem. představily jsme se - Ahoj já su Líba ze Šlapanic, a já - su Dáša ze Židenic,“ rozesmála pozůstalé Dagmar Havlová a dál pokračovala ve vzpomínce na seznámení s Libuškou. 

Dagmar vybrala verše od básníka Jaroslava Seiferta, který byl oblíbencem Šafránkové. „Libuško ahoj a nashledanou,“ ukončila vzpomínku Havlová. 

 

 

 
17:03
25. 6. 2021

Jako první z VIP přišel pronést vzpomínku herec Jan Hrušínský. Původně měl být první Ondřej Vetchý, ale ten ještě není přítomen. „Nejdřív jsem slyšel zvonivý smích, pak úsměv, který dodnes vřichni máme před očima. Libu si všichni okamžitě zamilovali. Tenkrát v Ratibořicích podle role, Barunko. Neměla zdrobněliny ráda, tak jsme jí říkal Libuno. Lidí, jako ona, se rodí jako šafránu, mimořádných ve všech směrech. Líba bude stále s námi, v našich srdcích, bude tu pořád. Když Líbu někdo chválil, nebo doporučoval nějaký vynikající umělecký zážitek, nebrala to vážně. Poznávacím znakem jejích rolí je pravda, Líbě se dalo uvěřit jako herečce, člověku. Chtěl bych jí chválit ještě mnohem víc, ale vím, že by mě sama zastavila, byla tak normální, tak obyčejná hvězda, že podobnou mezi ostatními najdeme,“ vyznal se Hrušínský. 

 
16:55
25. 6. 2021

Operní pěvkyně Gabrierela Beňačková přišla pokondolovat Josefu Abrhámovi. Zbytek rodiny mši velmi těžce nese, jsou to opravdu srdcervoucí pohledy na pozůstalé... Libuška bude všem neskutečně chybět... 

 
16:45
25. 6. 2021

Během slova božího se sestra Libuše Miroslava sesunula před lavici a modlila se na kolenou. Po chvíli se k ní přidal zdrcený syn Josef, který přišel o berli a oporou mu byla manželka Ludmila. 

 
16:37
25. 6. 2021

Slova se ujala moderátorka Daniela Drtinová a pronesla slovo boží. 

 
16:31
25. 6. 2021

Milý Josefové, milá rodino, asi málokdo z nás má tolik obliby, přátel, jako vaše maminka, babička, Popelka, Lily, nebo Barunka z Babičky. I ta fotka na parte, kterou vybral Josef, ukazuje, jak mamka měla ráda svojí mamku a taťku,“ prozradil kněz Josef, který se s herečkou znal dlouhá léta a vždy jí dodával útěchu. „Byla dětsky bezprostřední. S manželem Josefem se doma bavívali texty z filmů nebo inscenací. Když si někdy zapomněla klíče od domu, nebála se do domu vlézt přes střechu. Nebála se drandit na koni stejně jako v pohádce Třetí princ,“ dodal. 

 

 
16:24
25. 6. 2021

Z kúru se rozezněl hlas operní pěvkyně Gabriely Beňačkové. Syn Josef i sestra už tekoucí slzy nedokáží zastavit. Na světlé rakvi s ostatky je věnec ve tvaru srdce od rodiny. 

 
16:21
25. 6. 2021

„Den před jejím odchodem si mě zavolala, při posledním dlouhém objetí jsem cítil, že byla připravená na odchod ke stvořiteli. Dnes si pro ní přijel ten největí na bílém koni, Stvořitel,“ zahájil mši provinciál Jakub Sadílek, který odslouží pohřební mši svatou. 

Od prvních okamžiků usedavě pláče sestra Miroslava, syn Josef se drží. Zarmoucený vdovec je duchem nepřítomen...

 
16:08
25. 6. 2021

Po zarmouceném vdovci přijela v černém autě milovaná sestra Miroslava. 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:58
25. 6. 2021

Pět minut před začátkem zádušní mše přijel zarmoucený vdovec, herec Josef Abrhám. Ochranka dělala všechno proto, aby na herce, který na tom zdravotně není nejlépe, nebylo vidět, když ho z minivanu přesouvali na invalidní vozíček. Z deštníků udělali hradbu a herce po plošině vyvezli do kostela. 

 
15:48
25. 6. 2021

I nebe plakalo - 15 minut před začátkem zádušní mše se rozpršelo. V tu chvíli ke kostelu přijel ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Jsem rád, že jsem mohl nabídnout pomoc a že jsme se o tom s rodinou mohli bavit. Nebylo to pro ně jednoduché, přesahuje to až do veřejnosti a jsem rád, že jsme jako ministerstvo mohli pomoct,“ dodal ministr. 

 
15:44
25. 6. 2021

U kostela už je herečka Eliška Balzerová s manželem, Bára Hrzánová nebo Eva Hrušková. „S Libuší mám navždy spojenou tu její nekonečnou pokou, její druhé jméno bylo pokora a skromnost. Jak vždy říkala - musí to jít, a půjde to,“ řekla Eva Hrušková, která hrála Popelku v černobílé verzi. „Svět není jen zalitý sluncem, vypadá to takhle,“ uzavřela se slzami v očích herečka. 

 
15:40
25. 6. 2021

V kostele je vše přichystáno na zádušní mši za zesnulou Libušku Šafránkovou, kterou přátelé oslovovali Lily. 

 
15:38
25. 6. 2021

Ke kostelu dorazil principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, který se s Libuškou potkal v několika filmech. „To je těžký říkat teď nějakou vzpomínku na Libušku, možná až po tom obřadu,“ omluvil se Hrušínský, kterého doprovodila manželka Miluše Šplechtová. 

 
15:10
25. 6. 2021

Z kostela je slyšet hlas herce Jiřího Macháčka v doprovodu kapely Mig 21. Zkouší si píseň Snadné je žít v upravené verzi a do toho občas zazní trubka Laca Décziho. Je to velmi netradiční hudební doprovod, ale jistě má svůj opodstatněný důvod. 

 
15:04
25. 6. 2021

Vedle kostelíka je pietní místo s fotkou Libušky, coby legendární Popelky, a okolo desítky zapálených svíček. Lidé jsou náhlou smrtí oblíbené herečky skutečně zarmoucení...

 
14:57
25. 6. 2021

Během rozloučení ze zesnulou Libuškou zřejmě zazní trubka Laca Décziho, který už přijel ke kostelu a v ruce nesl svůj nástroj. 

 
14:55
25. 6. 2021

Jan Kačer vystoupil z auta a podpírán dvěmi ženami se nechal odvést do kostela. Podle reportéra Blesk.cz se obává o své zdraví, aby rozloučení s Libuší Šafránkovou zvládl. Přece jenom před několika dny přišel o milovanou manželku Ninu Divíškovou. Slova útěchy mu poskytl farář a Kačer se nakonec do kostela odebral. 

 
14:48
25. 6. 2021

Herec a vdovec po nedávno zesnulé herečce Nině Divíškové Jan Kačer přijel v červeném autě ke kostelu. Zatím sedí v autě a telefonuje. 

 
13:38
25. 6. 2021

Pomníček pro Libušku Šafránkou před kostelem sv. Anežky. Lidé ze sousedství, ale i z druhé strany republiky k němu přicházeli položit květinu nebo zapálit svíčku.

 
13:31
25. 6. 2021

Lidé v tichosti zaplňují lavice kostela sv. Anežky, modlí se za zesnulou Šafránkovou a jemným pohlazením rakve se s ní naposledy loučí.

 
13:10
25. 6. 2021

Na rozloučení se zesnulou Popelkou dohlížel Petr Regelát Beneš z kostela sv. Anežky.

 
13:02
25. 6. 2021

„S Líbou jsme natočili pár dobrých věcí. Udělala hlubokou rýhu v naší kinematografii. Myslím, že se jí podařil i celý její život. Myslím, že na ni všichni budeme vzpomínat v tom nejlepším,“ svěřil se Trávníček. „Byla pevným silným člověkem ve svém přesvědčení a ve své pravdě, ze které neustoupila a v tom byla její velká síla. Na jevišti se hraje pravda a to Líba uměla,“ zavzpomínal pro TN LIVE.

 
13:00
25. 6. 2021

Očekávanou účastnicí dnešního rozloučení se Šafránkovou je její německá „dvojnice“ Marion Beckerová (70). Jezdecká instruktorka a filmová dublérka Libušku zastupovala v některých scénách pohádky Tři oříšky pro Popelku.

 
12:44
25. 6. 2021

Igor Bareš obdivoval Libušku Šafránkohou od samého počátku její kariéry. „Pro všechny byla legendou od začátku, pamatuju si ji v legendární Babičce, a ve Svatební cestě do Jiljí předvedla, že byla i vynikající komička. Vždycky to pro mě jako pro diváka byl velký zážitek, sledoval jsem ji z povzdálí a bylo mi sympatický, že se nikam netlačili. Prožili spolu velký, dlouhý, krásný život, co si člověk může víc přát.“ Bareš se domnívá, že by truchlícímu Abrhámovi v tuto chvíli nejvíce pomohla práce. „A ať je co nejvíc s vnoučatama,“ doplnila manželka.

 
12:41
25. 6. 2021

Rozloučit se s Šafránkovou přišli také manželé Igor Bareš a Antonie Talacková. „Osobně jsme se nepotkali, ale strašně jsem si jí vážila, byla jedna z našich nejlepších hereček. Její projev mi strašně imponoval a její postoj k životu, vystupování na veřejnosti, to se mi strašně líbilo,“ vzpomínala viditelně dojatá herečka. „Chtěla bych být paní Šafránkovou a chtěla bych, aby Igor byl Josefem Abrhámem. Na jevišti i mimo jim to skvěle klapalo a byli dokonale sehraní. Zůstali spolu do její smrti, hráli spolu, tolerovali se, respektovali se,“ obdivovala jedinečný vztah slavné dvojice. 

 

 
12:15
25. 6. 2021

Žalem zlomeného Pavla Trávníčka podpírala manželka Monika a herečka Pavlína Moskalyková, která si se Šafránkovou zahrála v Babičce.

 
12:02
25. 6. 2021

„Naposledy jsme se viděly na premiéře Odcházení, vždy to byl zážitek,“ přiznala Tatiana Vilhelmová. „Byla sluníčko a zároveň věděla, co chce. A dělala to tak půvabným stylem, že jí všichni vyšli vstříc,“ vzpomínala s úsměvem na pohádkovou Popelku. Pro ni a manžela Vojtu Dyka, který se kvůli práci nemohl na rozloučení dostavit, byli Šafránková s Abrhámem vzorovým párem. „Pro spoustu Čechů byli pár, který nám dává naději, že má cenu spolu být, i když jsou těžký situace v životě. Byli vzorem a pevným pojítkem.“

 
11:48
25. 6. 2021

Záběr z velkoplošné obrazovky na Popelčin růžový střevíček, který je položený na hereččině rakvi.

 
11:43
25. 6. 2021

Tatiana Vilhelmová přišla dát Popelce poslední sbohem. Přinesla jí korunku princezny.

 
11:38
25. 6. 2021

Počasí se nelepší, davy lidí přesto nadále proudí ke kostelu sv. Anežky vzdát zesnulé herečce Šafránkové hold a vyjádřit její rodině upřímnou soustrast.

 
11:18
25. 6. 2021

S Libuší Šafránkovou se přišel rozloučit herec Jan Potměšil: „Já jsem ji celý život obdivoval, mám pocit, že byla skoro můj anděl. Měl jsem veliký štěstí, že jsme v 80. letech spolupracovali pod režisérem Janem Kačerem v Činoherním klubu. Potkali jsme se na jevišti i v zákulisí, byl to mimořádný člověk a úžasný člověk. Já hrál postavu anděla, ale když o tom tak mluvím, mám pocit, že to bylo přesně naopak, byla andělem nejenom pro mě, ale i pro ostatní. Rozuměli jsme si i jen pohledem očí. Mám pocit, že je s námi stále. Kam vešla, tam se to vyladilo a stalo se to příjemným, jako kdyby nás svou přítomností obdarovávala.“

 
11:01
25. 6. 2021

Lidé se naposledy loučí se Šafránkovou u hereččiny vystavené rakve.

 
10:54
25. 6. 2021

Na rakvi Libuše Šafránkové nechybí Popelčin růžový střevíček, který odkazuje na její nejslavnější film.

 

 
10:43
25. 6. 2021

Organizátoři na pozemcích kostela instalovali velkoplošné obrazovky, na kterých se po 14. hodině bude promítat smuteční mše určená pouze pro rodinu.

 
10:39
25. 6. 2021

Stan s kondolenční knihou. Truchlící fanoušci Šafránkové se jeden po druhém střídají a zanechávají rodině i zesnulé herečce osobní vzkazy. 

 
10:31
25. 6. 2021

Vystavená rakev Libušky Šafránkové v prostorách kostela sv. Anežky.

 
10:24
25. 6. 2021

Kroky veřejnosti pomalu směřují za kostel sv. Anežky, kde organizátoři vytvořili místo k vyjádření soustrasti rodině zápisem do kondolenční knihy.

 

 
10:15
25. 6. 2021

„Musím říct, že jsem myslel, že to je novinářská kachna. Dva dny předtím jsem jí blahopřál v rádiu. Nebyla žádná indicie, která by napovídala tomu, že by Libuška neměla být. Bylo to překvapení pro naprosto všechny,“ řekl o hereččině nečekaném skonu Blesku moderátor Aleš Cibulka.

 
10:10
25. 6. 2021

S Libuškou Šafránkovou se navzdory dešti přišla rozloučit herečka Jitka Sedláčková. Doprovází ji přítel Pavel Töpfer.

 
10:04
25. 6. 2021

S oblíbenou herečkou se přicházejí rozloučit davy lidí.

 
10:01
25. 6. 2021

I přes nepřízeň počasí se lidé přicházejí rozloučit s milovanou herečkou a nosí kytice a věnce.

 
9:52
25. 6. 2021

Ke kostelu sv. Anežky České dorazil pohádkový princ Pavel Trávníček.

 
9:48
25. 6. 2021

Před kostelem sv. Anežky České na Spořilově se schází první truchlící.

 

 
9:27
25. 6. 2021

Dobrý den, dnes se koná poslední rozloučení s filmovou Popelkou Libuškou Šafránkovou. Blesk ho bude sledovat živě.

Fotogalerie
270 fotografií