K církvi měla Libuše Šafránková blízko již od raného dětství, zejména díky tajemné postavě pátera Řehoře Vojtěcha Marečka, kterého dlouho považovala za anděla.

„Ona ho poznala už jako dítě, ještě ve Šlapanicích. Její tatínek byl varhaník a regenschori (ředitel kůru – pozn. red.) v šlapanickém kostele, a ona dokonce říkala, že z postýlky viděla, když se otevřela vrata kostela, až k oltáři,“ popisoval pro Showtime Petr Regalát Beneš z Kostela sv. Anežky České.

A sama herečka v knize ‚Bohu nejprve buď slouženo‘ prozradila, že u oltáře kdysi někoho spatřila. Koho? „Kolem něj se většinou pohybovala už od časných ranních hodin, skoro za tmy, dlouhá, štíhlá postava našeho anděla.“

„Chodil s fotoaparátem a ona tehdy nevěděla, že je to kněz, který ale tehdy, v 60. letech, nemohl působit veřejně,“ vysvětlil kněží ze svatostánku na Spořilově, kde se bude konat i poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou.

Právě v tomto kostele se pak herečka s páterem potkala znovu, ale až mnohem později, po roce 1968. „Prozářil prostor spořilovského Kostela sv. Anežky české stejně jako kdysi i černou fotografickou komoru a celou tu těžkou dobu projasnil svým úsměvem,“ cituje představitelku Popelky již zmíněná publikace. Právě Mareček pak pokřtil řadu dětí, které Libuška přivedla. Dokonce i některé dospělé lidi. Také hereččina maminka o Marečkovi mluvila jako o andělovi.

Sama Šafránková pak bohoslužby navštěvovala velmi často. „Podle svých možností a povinností, ne každou neděli, ale zkrátka bylo vidět, že tam chodí ráda,“ dodal kněží v Showtimeu.

Nejprve Libuše docházela právě k Marečkovi, ten ji pak před smrtí předal jinému kolegovi – bratru Jakubovi. A právě ten ji také navštívil v den narozenin, tedy dva dny před její smrtí.

VIDEO: Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala? Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
55 fotografií