Svěřila to německým novinářům, když vzpomínala na natáčení kultovní pohádky Václava Vorlíčka (†88) přímo na saském zámku Moritzburg a v jeho okolí. „Pan režisér i celá produkce se tehdy báli, aby se paní Šafránková v rizikových scénách nezranila, proto mne povolali,“ vzpomíná Beckerová, která se tak stala druhou Popelkou.

Na koni Nicolausovi se objevuje hlavně v záběrech, v nichž cválá po zledovatělých úsecích. „Málokdo dodnes ví, že měla Libuška dublérku. Bylo mi ctí a v následujících letech ještě více. Miluji tu pohádku a milovala jsem paní Šafránkovou. Věkově jsme byly podobně. Pokud to vyjde, ráda se s ní přijedu rozloučit,“ dodala Beckerová, která žije v Drážďanech.

To, zda se připojí ke skupinkám Němců, kteří se do Prahy na poslední rozloučení chystají, nebo se k nám vydá po vlastní ose, zatím není jisté. Během natáčení pohádky na hradě Švihov měla pak Šafránková zase dublérku Helenu Štruncovou.

Loučení v přímém přenosu

Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou pro veřejnost proběhne v pátek mezi 10. a 14. hodinou v kostele sv. Anežky České v Praze na Spořilově. „Lidé budou mít možnost uctít památku paní Šafránkové přímo v kostele, který bude otevřen až do 14 hodin. Vedle toho bude za kostelem vytvořeno pietní místo, kde bude možné vyjádřit soustrast rodině zápisem do kondolenční knihy,“ oznámili zástupci ministerstva kultury a Národního divadla, kteří společně s rodinou poslední rozloučení pořádají.

„Od 14 hodin se kostel pro veřejnost uzavře, aby bylo možné ho připravit na smuteční mši v kruhu rodiny a přátel, která začne v 16 hodin. Veřejnost ovšem bude mít možnost tento obřad sledovat na velkoplošných obrazovkách na prostranství před kostelem. Přenos z této smuteční mše bude rovněž živě přenášet Česká televize,“ doplňují pořadatelé. 

„Z důvodu stále platných proticovidových opatření prosíme veřejnost, aby při sledování obřadu na velkoplošných obrazovkách dodržovala rozestupy. V místech, kde to nebude možné, by měli mít lidé zakryté dýchací cesty rouškou (venku) a respirátorem při vstupu do kostela,“ zdůraznili.

Radnice Prahy 4 nechala kvůli poslednímu rozloučení se slavnou herečkou provizorně opravit kostelní schody, které byly v dezolátním stavu. „Nicméně pořád jde o provizorní opatření a zpřístupnění schodů pouze na ten jeden den. Generální oprava je plánována na podzim tohoto roku,“ řekl radní pro životní prostředí z Prahy 4 Tomáš Hrdinka.

VIDEO: Tři oříšky pro Popelku – kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

Video
Video se připravuje ...

Tři oříšky pro Popelku – kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky Videohub

Fotogalerie
61 fotografií