V osudnou neděli 31. srpna 1997 Dahman sloužil v nemocnici Pitié-Salpêtrière, kam ve 2:06 ráno přivezli těžce zraněnou Dianu. „Neřekli mi, kdo to je, jen, že jde o mladou ženu, která měla vážnou autonehodu,“ vzpomíná Dahman. Když se přihnal na ambulanci, jeho stážistka plakala v koutě. Teprve tehdy zjistil, že mu na stole leží princezna.

Diana měla silné vnitřní krvácení a roztržený osrdečník. Ve 2:30 proto nemocnice přivolala profesora Alaina Pavieho, nejlepšího francouzského kardiochirurga, který odhalil, že má Diana navíc natrženou plicní žílu.

Tu se mu podařilo sešít, nebylo to ale nic platné – Dianino srdce totiž přestalo bít. „Zkoušeli jsme elektrické šoky, masáž srdce, podali jsme adrenalin. Ale to srdce ne a ne naskočit,“ popisuje Dahman marnou snahu lékařů. „Těžce jsme za ni bojovali a zkusili vše, co šlo. Vůbec jsme nevnímali, kolik času uběhlo, důležité bylo pouze, abychom pro ni udělali co nejvíc.“

Po hodině oživování bylo jasné, že princeznu už nezachrání. Kolem čtvrté ráno ji proto prohlásili za mrtvou. Sám Dahman přitom prý ze začátku věřil, že Diana přežije. „V Pitié-Salpêtrièr už jsme měli i mnohem závažnější případy, než byla Diana, a některé z těch lidí se nám podařilo zachránit. Ji ale ne,“ uvedl. „Poznamenalo nás to do konce života. Je příšerné, když má tak krásný člověk tak tragický konec,“ dodal pochmurně.

Dianin bývalý šofér zase prozradil pravý důvod, proč se v Paříži zdržela až do neděle. Konzervativci si ji totiž vzali na paškál kvůli její kampani proti používání nášlapných min a ona se chtěla vyhnout jejich útokům.

Zákaz pro Harryho

Podle zdroje z paláce princ William (39) bratrovi Harrymu (36) zakázal, aby si na odhalení Dianiny sochy přivedl svou ženu Meghan (39). Žádná usmiřovačka se tedy zřejmě konat nebude.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
52 fotografií