Novinář podle nezávislého vyšetřování, které vedl bývalý soudce John Dyson a jehož výsledky byly zveřejněny ve čtvrtek, využil při snaze získat interview s Dianou padělaných dokumentů a také jí lhal. Bratr princezny lidských srdcí Charles Spencer dokonce uvedl, že Bashir tvrdil, že Dianu odposlouchávají tajné služby. Podle bankovních výpisů, které mu ukázal, pak mělo vyplývat, že dva lidé z princeznina okolí dostávají zaplaceno za poskytování informací o ní.

Není divu, že když se vše po letech provalilo, televize BBC se okamžitě omluvila. Princové William (38) a Harry (36) jednání Bashira odsoudili. Princ William se nechal slyšet, že tehdejší selhání BBC výrazně přispělo ke ‚strachu, paranoii a izolaci‘ jeho matky. Mladší Harry pak zašel ještě dál a nepřímo Bashira obvinil ze smrti své matky.

Bashir toto ale odmítá. „Nemyslím si, že nesu odpovědnost za mnoho dalších věcí, které se v jejím životě děly, a za složité problémy spojené s těmito rozhodnutími,“ uvedl v rozhovoru s nedělníkem The Sunday Times. „Rozumím té motivaci, ale směřovat tragédii, složitý vztah mezi královskou rodinou a médii pouze na má bedra se mi zdá trochu nerozumné. Náznak, že za to nesu odpovědnost jen já, je podle mého nepřiměřený a nespravedlivý,“ doplnil.

Synům Diany se ale přesto omluvil a přiznal, že jeho způsoby nebyly etické. „Samozřejmě toho lituji, nebylo to správné,“ řekl. „Na nic to ale nemělo vliv. Nemělo to vliv na Dianu, nemělo to vliv na rozhovor,“ tvrdil ovšem.

„Všechno ohledně interview už pak bylo tak, jak ona sama chtěla – chtěla upozornit palác, kdy se bude rozhovor vysílat, stejně tak byl na ní i obsah,“ líčil Bashir s tím, že neměl špatné úmysly. „Nikdy jsem nechtěl Dianě ublížit a jsem přesvědčen, že jsme jí neublížili,“ konstatoval bývalý zaměstnanec BBC a na adresu princezny z Walesu dodal: „Moje rodina i já jsme ji milovali.“

V manželství jsme byli tři

Rozhovor s princeznou Dianou byl pro BBC i pro Bashira v roce 1995 velkým úlovkem. Právě v tomto rozhovoru totiž Diana pronesla proslulou větu: „V tom manželství jsme byli tři.“ Bylo to poprvé, co úřadující člen královské rodiny promluvil tak otevřeně o životě v ní.

V šokujícím rozhovoru, který v Británii sledovalo více než 20 milionů diváků, Diana vůbec poprvé promluvila o svém nešťastném manželství s Charlesem, o své nevěře, bulimii či vztahu svého manžela prince Charlese s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
64 fotografií