„Jsme tři, občas dva, občas dvě, a občas dva,“ napsala na instagram herečka Tereza Těžká, která díky svému mladistvému vzhledu v dokumentu V síti představovala teprve dvanáctiletou dívku, na kterou se pak na internetu lepilo neuvěřitelné množství sexuálních dravců. I když je Tereza již nějakou dobu vdanou paní, standardní manželství u ní nečekejte. Je totiž příznivkyní polyamorie, což je životní styl, kdy osoba žije v několika souběžných milostných vztazích. Jedná se o druh nemonogamního soužití, jenž je založený na toleranci a akceptaci dalších vztahů. A pozor, nejde jenom o sex, jak by mohlo leckoho napadnout, ale především o lásku k více osobám.

Ve streamu, který mimochodem sledovala i její babička, pak vysvětlila, jak to u nich doma funguje. „Všechny vztahy, které mám, jsou opravdu vážné, se všemi závazky, plnohodnotné vztahy, a neberu je na lehkou váhu,“ popisovala Těžká. „Z nás tří jsou vytvořený čtyři různý vztahy. Já a Honza, já a Áňa, Honza a Áňa, a my tři dohromady jsme úplně samostatně fungující vztah. Každý z těch vztahů začal úplně jindy, vztah Honzy a Áni začal třeba později než můj vztah s Áňou, každej se vyvíjí jinak rychle a každej přináší něco jiného.“ Nejsou to ovšem jediné paralelní vztahy, jaké udržují: Tereza má kromě manžela Honzy a Áni dalšího přítele, Áňa ještě jednu přítelkyni, a Honza dokonce dvě (a možná tři) další partnerky. Se vším všudy.

VIDEO: Sexting je v Česku velmi rozšířený i mezi dětmi

Video
Video se připravuje ...

Sexting je v Česku velmi rozšířený i mezi dětmi Infografika V síti

„Děláme úplně všechno, co dělají běžný, monogamní páry,“ popisovala soužití ve třech Aneta, které Tereza říká láskyplně Áňa. V okolí se sice setkávají s překvapenými reakcemi, ale především kladnými. Co se sexu týče, samozřejmě si ho neodpírají. „Jestli se ptáte, jestli spolu spíme, tak ano, spíme. Mně to přijde trošku jako bizarní otázka, jako bych se zeptala kamarádky, co má přítele, jestli spolu spí… Ale ono je to logický, kdyby mi někdo řekl, že má polyvztah, tak by to bylo to první, co by mě zajímalo,“ uznává Tereza, která si milostné hrátky se svými partnery dopřává ve všech kombinacích.

Samozřejmě řeší i to, že je se svým mužem hrozně dlouho, zatímco s Anetou podstatně kratší dobu, a tak se bojí, zda nebude časem třeba ve vztahu „nahrazena“. „Jsou to ale jenom obavy, který máme daný společností,“ krčila rameny. Žárlivost v podstatě neřeší ani jeden z nich. „Většinou je to způsobeno osobní nejistotou či problémem, co má člověk sám se sebou. Anebo nepochopení navzájem. Důležitý je přijít na to, proč se vlastně žárlí,“ myslí si Honza. „Ale čím lepší vztah, tím míň by měl mít hranic a pravidel.“ Všichni naopak pociťují ve vztahu nesobeckou, empatickou konverzi, což znamená, že jsou šťastní ze štěstí těch ostatních.

„Odjakživa jsem nechápala ten koncept, proč když někoho miluju, proč bych ho měla omezovat svou přítomností a proč by měl být jenom se mnou. Nikdy jsem to po žádném svém partnerovi nebo partnerce nechtěla,“ tvrdí Tereza, která se považuje za pansexuálku – nemiluje konkrétní pohlaví, ale jejich duše. Rovněž prohlašuje, že kdyby se jeden z nich s tím druhým rozešel, neznamená to ukončení vztahu „souběžného“ páru. „Snažila bych se jim vyjít vstříc.“

Díky koronavirové pandemii na sebe mají členové této netypické domácnosti mnohem více času, který nyní tráví ve trojici – přestože právě ten čas je pro ně problémem největším. „Není úplně možný všem vztahům věnovat stejně času,“ uvažovala Tereza nahlas. Kromě toho jsou pro ni prý nepříjemné i chvíle, kdy sleduje změny chování svých partnerů vedle jejich v tu chvíli aktuálních partnerů. „Důležitý je ale komunikovat,“ zdůraznila. Vzájemně prý spolu své pocity neustále probírají, a tak pořád ví, na čem jsou.

VIDEO: Je doma máma? Tomáš Klus v provokativním videu o zneužívání

Video
Video se připravuje ...

Je doma máma? Tomáš Klus v provokativním videu o zneužívání Tomáš Klus/YouTube/CZNIC

Přesto se však brání společnému bydlení ve třech, a to je právě Tereza, kdo se na to ještě necítí připravená – zatímco Honza a Aneta to prý již probírají jako potenciální možnost, jak se posunout. Děti neřeší: jednoduše proto, že je nechtějí. „Já jsem se rozhodla, že do dnešní doby bych dítě nepřivedla, protože mi to přijde jako obrovsky sobecký čin. Už naše generace na tom není úplně nejlíp, co se třeba ekonomiky, ekologie a jiných věcí týče, a je spousta důvodů, proč nechci děti,“ vysvětluje Tereza. O děti ostatně prozatím nestojí ani její partneři.

Fotogalerie
43 fotografií