V prvních dvou dílech seriálu Božena se představila herečka Anna Kameníková (26), která se jako Barbora Panklová vdala za Josefa Němce, porodila mu čtyři děti a zamilovala se do mladého básníka Václava Bolemíra Nebeského, díky němuž objevila svoji vášeň pro psaní básní a později i pohádek. Zde mohli diváci vidět, jak se v mysli svobodná žena jen těžko podřizovala době, ve které ženy neměly žádná práva a jejich povinností bylo provdat se, rodit a starat se o domácnost. 

VIDEO: Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy  

V premiérovém třetím díle se už jako zcela dospělá Božena Němcová představila Aňa Geislerová. Ta řekla, jak by se podle ní líbilo známé spisovatelce v dnešní době, a také neskrývá rozporuplné pocity z dosavadních reakcí diváků. „Myslím si, že z určitejch věcí by byla asi nadšená a překvapená. Třeba že ženy můžou žít svobodně, nemusejí se vdávat, můžou vydělávat, můžou učit, můžou cokoliv, co chtějí. Na druhou stranu v tom konvenčním přístupu k životu a k ženám se toho moc nezměnilo,“ vyjádřila se herečka v rozhovoru pro DVTV.

„Dívala jsem se na facebook, co píšou různý lidi za komentáře k Boženě, a vlastně ničím se to nezměnilo. Po zhlédnutí prvních dvou dílů lidi nejvíc šokuje, že měla sex a že byla nevěrná manželovi,“ překvapilo Aňu Geislerovou, za co jsou diváci schopni v 21. století odsoudit první českou spisovatelku. „Píšou komentáře typu: ‚To mám teď dětem říct, že se učí ve škole o té ku*vě a: ‚To jim máme číst díla téhleté ku*vy'...“ prozradila rusovláska, která se v seriálu stejně jako její předchůdkyně Anna Kameníková stala díky paruce černovláskou.

„Mně to přijde vlastně děsně směšný, že žena, ať dosáhne čehokoliv v téhle době, tak když žije svobodně podle svého, zkrátka dostane tohle razítko,“ dodala herečka, jejíž výkon v seriálu Božena můžete sledovat už tuto a příští neděli od 20,10 hodin na ČT1.

Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná Blesk

Fotogalerie
54 fotografií